Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Pro nás je to šance se předvést a pomoct rozvoji beachvolejbalu, hodnotí Perušič se Schweinerem ostravský turnaj

Když před šesti lety odjížděl Ondřej Perušič z premiérového ročníku turnaje v plážovém volejbalu v Ostravě, říkal si, jestli nepovedeným úderem při mečbolu soupeře v utkání o bronz nepromarnil jedinou šanci na velký mezinárodní úspěch. Tehdejší životní čtvrté místo je ale spolu s Davidem Schweinerem nakoplo natolik, že se postupně zařadili mezi hvězdy světového beachvolejbalu.

David Schweiner a Ondřej Perušič
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Oba nedají dopustit na skvělou atmosféru i výbornou organizaci turnaje, kterou spolu s unikátním industriálním prostředím oceňují i zahraniční hráči.

"Úroveň turnaje byla hodně vysoká už od prvního ročníku. Tenkrát to byla čtyřhvězda, postupem času se to změnilo na Elite 16. Řekl bych, že organizace se celkově zkvalitnila. S tím se zkvalitnila i naše hra, protože nás to čtvrté místo v roce 2018 trošičku odstartovalo," řekl Schweiner.

"Pro nás je to obrovská šance se předvést před našimi kamarády, známými, rodinami, fanoušky, mladými hráči a tak dále. Je to obecně šance nejenom předvést naši hru a užít si ten turnaj, ale i třeba posunout ten sport někam dál a pomoct rozvoji beachvolejbalu v Čechách jako takovému," doplnil Perušič.

Pražští beachvolejbalisté v Ostravě až do letoška pokaždé postoupili do semifinále, ale na zlato nedosáhli.

Ze tří finále dvakrát podlehli Norům Andersi Molovi s Christianem Sörumem, jednou nestačili na Nizozemce Alexandera Brouwera s Robertem Meeuwsenem. Nejen tyto zápasy se jim ale vryly do paměti.

"Já mám asi nejsilnější čtvrtfinále proti (slavnému Brazilci) Alissonovi v roce 2019. Tam jsme dotahovali, nakonec jsme vyhráli v tie-breaku a bylo to na moje narozeniny. Byl to hodně dlouhý a náročný zápas, ale odměna potom byla velká. Jak pro nás, tak pro fanoušky," řekl Schweiner.

"Já Ostravu zbožňuju, strašně se sem těším a moc si to tady užívám, ale vlastně nemám jeden konkrétní, silný pozitivní zážitek. Spíš si to užívám jako celek a jednotlivé zápasy nebo momenty si spíš pamatuju ty negativní," vzpomněl Perušič nevyužité vedení 10:6 v tie-breaku proti Brouwerovi s Meeuwsenem v roce 2021 či dva neproměněné mečboly proti fenomenálním Norům o rok později.

Od premiéry ostravského turnaje před šesti lety se výrazně posunul i samotný plážový volejbal. V posledních letech se o to svým netradičním stylem přičinili hlavně letošní vítězové David Ahman s Jonatanem Hellvigem ze Švédska, které Češi loni zdolali ve finále mistrovství světa v Mexiku.

"V roce 2018 ještě hráli na vrcholové úrovni Lotyši Janis Šmedinš a Aleksandrs Samoilovs, což byli takoví předchůdci Ahmana s Hellvigem. Oni už hráli na druhou, hráli prsty ve výskoku. A beach se tím směrem vyvinul. Myslím, že Švédi k tomu hodně přispěli. I my, byť to teda s těma srandičkama nepřeháníme, tak se snažíme, aby naše hra byla pestrá," řekl Schweiner.

České jedničky se po letošním osmifinálovém vyřazení hodlají plně koncentrovat na olympijský turnaj v Paříži. Jejich další budoucnost, a tedy i případná další účast v Ostravě, je zatím ve hvězdách.

"Pokud ten turnaj bude, tak se tady určitě objevíme. Jestli jako hráči, nebo jako diváci, to ještě nevíme," shodli se oba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články