Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Znakař Franta stihl v Glasgow posunout český rekord za jeden den dvakrát

Kousek, který musí zahřát na duši každého plavce, se na mistrovství Evropy v Glasgow povedl talentovanému Tomáši Frantovi. Hned dvakrát v rozmezí necelých osmi hodin vylepšil české maximum na trati 100 metrů znak. Nemuselo ho proto ani tolik mrzet, že nakonec neproklouzl do finále a skončil dvanáctý.

Tomáš Franta
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V rozplavbě zaplaval dvacetiletý Franta čas 54,65, v semifinále pak ještě ubral další dvě setiny. "Jsem jak výškaři. Zatímco ti to posouvají po centimetrech, tak já po setinkách. Je to samozřejmě taky kvůli penězům," prohlásil Franta s nadsázkou. "A že jich za to mám...," dodal s úsměvem od ucha k uchu.

Nijak ale nezastíral, že ho moc těší posunout dvakrát během jediného dne český rekord. "Je to úžasný pocit, protože každý sportovec je rád za každé takové zlepšení. Takže jsem naprosto spokojený," radoval se Franta, jemuž přitom vůbec nevyšel první start ve Skotsku na padesátce, kde byl devětatřicátý.

Je nám líto, video expirovalo.
Baumrtová byla na padesátce sedmá, Micka na 1500 m osmý

"Je to fakt skvělé. Zvlášť ještě po té nepovedené padesátce. Pravdou je, že mě to docela rozhodilo, protože připravovat se osm měsíců a pak při prvním startu takový propadák... Trochu mě to srazilo, ale sebral jsem se a spravil si teď chuť," pochvaloval si Franta.

Obavy z velkého neúspěchu jsou nyní zažehnány. "Bál jsem se, že takhle bude probíhat celé mistrovství, ale naštěstí to tak nebylo. Jsem teď zvědavý, jak dopadne dvoustovka," prohlásil Franta, jehož čeká start na dvojnásobné trati v úterý.

V Glasgow se daří posouvat nejen osobní a národní maxima, v sobotu zaplaval britský prsař Adam Peaty na stovce dokonce světový rekord. "Je tady rychlá voda, jak se říká," podotkl Franta. "Je to samozřejmě myšleno s nadsázkou, ale je pravda, že v některých bazénech se prostě plave rychleji. Nevím, jestli je to rozdílnou hloubkou. Ale tady mají dobrou vodu," řekl Franta s ohledem na své rekordní časy.

Jeho první pocity ve vodě mezinárodního plaveckého centra v Tollcross Parku tak dobré nebyly. "Cítil jsem se tak nějak zvláštně, ale sedlo mi to. Už dopoledne jsem se snažil více na pocit a povedlo se mi to. Pořád tam jsou sice nějaké technické rezervy, ale žádnou velkou chybu jsem tam neudělal," poznamenal Franta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články