Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Znakař Čejka si zaplave na olympiádě, na dvoustovce výrazně zlepšil český rekord

Znakař Jan Čejka se na trati 200 metrů kvalifikoval na olympijské hry v Tokiu. V rozplavbě na evropském šampionátu v Budapešti zlepšil svůj český rekord o 85 setin na 1:56,66 a postoupil ze 4. místa do večerního semifinále. Z postupu se v rozplavbách radovala také kraulařka Barbora Seemanová. Čerstvá mistryně Evropy na dvoustovce zaplavala na poloviční distanci čas 54,26, kterým zaostala o sedm setin za vlastním českým rekordem.

Jan Čejka
zdroj: facebook.com/České plavání

Zlatý závod v Seemanové stále doznívá. "Je to hrozně hezké, přišlo mi fakt strašně moc zpráv a mám úplně zahlcený telefon. Ale pro mě je teď důležité soustředit se na stovku a na štafetu, protože si myslím, že jsem na tom dobře a že dokážu zaplavat ještě velice kvalitně. Takže chci zůstat v tom závodním módu, který jsem měla, a oslavy budou až někdy později," řekla jednadvacetiletá plavkyně Radiožurnálu.

Předloňský juniorský mistr světa na znakařské padesátce Čejka zaostával od roku 2019 za olympijským limitem o pouhou setinu, když měl osobní a český rekord 1:57,51. Dvacetiletý reprezentant v dopoledním programu ubral výrazně více než potřebnou setinu a stal se šestým tuzemským plavcem, který si zajistil účast v individuálních závodech v Tokiu. Přidal se k Seemanové, Simoně Kubové, Kristýně Horské, Janu Mickovi a Janu Šeflovi.

"Jsem nadšený. První padesátka se mi jela dobře. Viděl jsem, že ti kluci jsou třeba vedle mě, tak jsem si říkal, že je to dobré a ve druhé padesátce se můžu trošku pošetřit do poslední stovky. Tak jsem tam malinko zvolnil, abych si nějaké síly nechal do finiše," popsal Čejka.

V polohovém závodě na 200 metrů zůstala těsně za postupem do semifinále Horská. Časem 2:14,99 se zařadila na jednadvacátou příčku, ale v redukovaném pořadí to znamenalo první nepostupovou pozici. Od účasti v semifinálové šestnáctce ji dělilo 36 setin.

Kraulařky Barbora Janíčková a Anna Kolářová skončily na stovce ve čtvrté desítce, podobně dopadl Tomáš Ludvík na 200 metrů znak. Prsař Matěj Zábojník byl na padesátce padesátý. Z českých reprezentantů se v dnešním programu rozplaveb představí ještě Micka v závodě na 800 metrů volný způsob.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články