Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šefl se ve třiceti dočkal vytoužené olympiády. I na rekordu vidím nedostatky, prohlásil po úspěšné kvalifikaci

Postupu na olympijské hry se plavec Jan Šefl dočkal jako třicátník po řadě peripetií. Třikrát mu účast pod pěti kruhy unikla a kvůli dopingovému případu, ve kterém se hájil tím, že mu kamarád na oslavě přimíchal do pití kokain, nesměl rok závodit. V pátek v Šamoríně v závodě na 100 m motýlek časem 51,89 překonal český rekord Michala Rubáčka a zároveň splnil A limit pro OH v Tokiu.

Jan Šefl
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Letos se zlepšoval průběžně. Už po závodech v Marseille, Stockholmu a Pardubicích měl jistou účast na květnovém ME v Budapešti. Na olympijský limit zkraje sezony necílil.

"Závody v těchto měsících byly zaměřeny k zaplavání limitu na mistrovství Evropy, ale hlavně k přímé konfrontaci s evropskými plavci. Teoretický vrchol našeho snažení o limit na olympijské hry měl být na evropském šampionátu," uvedl Šefl.

V létě 2017 měl osobní rekord 52,65 sekundy. Pak se dal dohromady s trenérem Kreníkem. "Moc dobře jsme si uvědomovali, že budeme-li si chtít vybojovat místo na olympijských hrách, bude třeba 'přeplavat' Michalův český rekord z Říma 2009. Byli jsme od limitu sedm desetin sekundy, což se možná zdá málo, ale na 100 metrech je to vlastně dost. Doposud pro nás bylo důležité vidět, že jsme schopni plavat relativně stabilní časy. Do všech startů jsme šli naplno. Jednotlivé závody jsme natáčeli a rozebírali. Hledali jsme chyby a s každým následujícím se je snažili ovlivnit nebo nejlépe odstranit," vyprávěl Šefl.

Pak ale přišel pozitivní test při Plzeňských sprintech 2017. Šefl se hájil, že mu drogu přimíchal jeden z jeho přátel na oslavě, které se zúčastnil před závody.

Svazová disciplinární komise dospěla k závěru, že dopingová pravidla porušil, ale vzhledem k okolnostem mu činnost nezastavila.

Antidopingový výbor se ale proti tomuto verdiktu odvolal a rozhodčí komise Českého olympijského výboru (ČOV) mu v září 2018 zastavila činnost do května 2019.

I po splnění olympijského snu ale cítí křivdu. "Nebyla by to pohádka s hezkým koncem, nebýt ošklivého draka (rozhodčí komise ČOV) hned v počátku našeho příběhu. Drakův oheň a drápy byly silnější než naše pozemské schopnosti a dodnes jsem drakovi neodpustil. V cestě nám i potom stálo několik poměrně vysoce postavených překážek. Za olympijským limitem se schovává mnoho zklamání a významných životních rozhodnutí. Návrat a první závody, nevraživé prostředí na českých bazénech. Nenáviděl jsem to!" vzpomínal motýlkář, který se k závodům vrátil na mistrovství ČR v roce 2019.

Loni přišel covid a Šefl opustil zaměstnání. Po více než dvaceti letech odešel z plzeňského klubu do Ústí nad Labem. Průběžně s trenérem pracovali na vyladění detailů.

"Jednotlivé části našeho závodu jsme mockrát nacvičovali. Situací, kdy jsem vzteky házel s věcmi, bylo mnoho. Po překonáni těchto strastí jsem získal ve své trati absolutní jistotu. Nic to nemění na tom, že i v novém českém rekordu vidím nedostatky. Kdysi mi jeden trenér řekl, že dokud není sportovec olympijským vítězem, nemůže být plně uspokojen," poznamenal Šefl, který za týden oslaví jednatřicáté narozeniny.

Za dva týdny ho čeká evropský šampionát. Koncem července by pak měl závodit na olympijských hrách.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články