Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Seemanová se do finále kraulařské stovky MS nedostala

Ani Barbora Seemanová se zatím nepostarala o první českou finálovou účast na letošním mistrovství světa v krátkém bazénu. V semifinále na 100 metrů volný způsob obsadila dvanáctou příčku, od finálové osmičky ji dělily více než tři desetiny sekundy. V Melbourne nepostoupil ani Matěj Zábojník na 100 metrů prsa, v semifinále obsadil 14. příčku.

Barbora Seemanová
zdroj: EFE autor: Fernando Bizerra

Kraulařka Seemanová postoupila do semifinále sedmým časem. Pro účast ve finále potřebovala zrychlit, ale nakonec byla s výkonem 52,59 o pět setin pomalejší než v rozplavbě. Znovu se ale dostala hluboko pod 53 sekund, což se jí v této sezoně před MS nepodařilo. Dvoustovka, na které je z loňska mistryní Evropy v dlouhém a vicemistryní Evropy v krátkém bazénu, čeká Seemanovou v neděli.

Prsař Zábojník, pro něhož je rovněž hlavní distancí dvoustovka, postoupil do semifinále jako poslední šestnáctý. Ve finálovém bloku byl v chladném australském večeru o sedm setin pomalejší než v rozplavbě, ale výkonem 57,94 si o dvě místa polepšil. Maximem české výpravy na tomto šampionátu zůstávají jedenáctá místa Simony Kubové a Tomáše Franty ze znakařské stovky.

Je nám líto, video expirovalo.
Kraulařka Seemanová byla na MS v krátkém bazénu dvanáctá na stovce

Všechny čtyři týmové závody zatím přinesly světové rekordy. Ve smíšené polohové štafetě na 4 x 50 metrů se o něj postarali Američané Ryan Murphy, Nic Fink, Kate Douglassová a Torri Huskeová. Časem 1:35,15 překonali o sekundu a tři setiny výkon Nizozemska z loňského ME v Kazani. Rychleji než bývalý světový rekord plavali i stříbrní Italové, kteří posunuli evropské maximum na 1:36,01.

Ženskou kraulařskou štafetu na 4 x 200 metrů ovládly domácí Australanky Madison Wilsonová, Mollie O'Callaghanová, Leah Nealeová a Lani Pallisterová, které osm let starý rekord nizozemského kvarteta vylepšily bezmála o dvě sekundy na 7:30,87. Pro finišmanku Pallisterovou, jež měla výrazný podíl na rekordním čase, to bylo už třetí zlato na tomto šampionátu. Před tím dvacetiletá plavkyně po úterním triumfu na 400 metrů volný způsob ovládla dvojnásobnou distanci. Osm set metrů zvládla za 8:04,07 minuty a stříbrné Novozélanďance Erice Faiweatherové nadělila více než šest sekund.

Na druhé místo historických tabulek na 100 metrů znak se zařadil Američan Ryan Murphy. Zvítězil v čase 48,50, čímž o 45 setin překonal dvanáct let starý rekord šampionátu Rusa Stanislava Doněce.

Už čtvrtý světový titul na 50 metrů motýlek získal v krátkém bazénu nestárnoucí Brazilec Nicholas Santos. Dvaačtyřicetiletý Jihoameričan, který poprvé triumfoval před deseti lety v Istanbulu, obhájil zlato v rekordu šampionátu 21,78. Za vlastním světovým rekordem z roku 2018 zaostal jen o tři setiny.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články