Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Seemanová postoupila ve dvoustovce do finále, prsař Zábojník bere z ME páté místo

O další páté místo pro Česko na mistrovství Evropy v krátkém bazénu se postaral Matěj Zábojník v závodě 200 metrů prsa. Poprvé se na šampionátu po zlepšeném čase z rozplavby i semifinále dostal pod dvě minuty a šest sekund. Obhájkyně stříbra Barbora Seemanová ve finále závodu 200 metrů volným způsobem chybět nebude, postoupila jako třetí nejrychlejší.

Matěj Zábojník
zdroj: ČSPS

Zábojník při vyvrcholení šampionátu vylepšil svoji pozici ze semifinále, z něhož se kvalifikoval jako osmý. Dohmátl na páté příčce a ve srovnání s minulým šampionátem v Kazani si o dvě příčky polepšil. "Zvolil jsem trošku jiný přístup k závodům, což se osvědčilo. Finále jsem si šel spíš užít, vůbec jsem se nestresoval. Řekl jsem si, že zkusím první stovku jet rozvážněji a pak do toho šlápnout," prozradil.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Zábojník doplaval na dvoustovce pátý, Seemanová postupuje do finále

K medaili měl časem 2:05,75 daleko, dělily ho od ní více než dvě sekundy. I tak byl se svým pokrokem spokojený. "Na začátku krátké sezony jsem v to doufal. Vzhledem k tomu, jak probíhala, jsem to ale nečekal. Jel jsem sem poměrně do neznáma. Dva týdny zpátky jsem předváděl špatné výkony a nevěděl jsem, na jaké časy se dostanu," přiznal Zábojník.

Největší naděje české výpravy Seemanová v prvním semifinále bojovala o vítězství s Nikolett Padarovou. Sedmnáctileté Maďarce, která vylepšila evropský juniorský rekord na 1:53,51, sice o 54 setin podlehla, ale i druhá příčka jí bez ohledu na výsledek druhého semifinále zajistila postup.

Pak ji stejně jako v rozplavbě předčila ještě Britka Freya Andersonová, jež časem 1:53,10 semifinálovou fázi ovládla. "Chtěla jsem dohmátnout mezi prvními dvěma. Nechtělo se mi úplně sprintovat a bojovat o poslední pětadvacítku, tak jsem to trošku vypustila, a nešlo mi to znovu rozjet," prozradila Seemanová.

Finálový start čeká českou reprezentantku v neděli. "Očekávám to velmi rychlé, protože Nikoletta je mladá a plná síly a Freya překvapí vždycky, bude to boj," přiznala.

Skvělý debut na vrcholné seniorské akci prožívá juniorský znakařský šampion Miroslav Knedla. Po finálových umístěních na 50 a 100 metrů znak se prosadil do boje o medaile také v polohovém závodu na 100 metrů, který je jeho doplňkovou disciplínou. V semifinále vylepšil svůj český rekord z rozplavby bezmála o půl sekundy na 52,69 a kvalifikoval se ze sedmé příčky.

Daryna Nabojčenko v odpoledním programu znovu posunula český rekord na 50 metrů motýlek, ale čas 25,73 jí na finále nestačil. Byla o sedm setin devátá.

Zdroj
ČTK, Radiožurnál Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články