Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

Podmínky jsou pro mě nepřijatelné, řekl o své neúčasti v Paříži ruský šampion Kolesnikov

Hvězdný ruský plavec Kliment Kolesnikov počítá s tím, že o vysněné olympijské zlato v Paříži nezabojuje. Podmínky Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pro účast neutrálních sportovců jsou totiž podle rekordmana na trati 50 metrů znak nepřijatelné. Prozradil to v rozhovoru pro agenturu AFP.

Ruský plavec Kolesnikov
zdroj: Reuters autor: STEFAN WERMUTH

"Stále sním o zlaté olympijské medaili, ale nejsem smutný z toho, že tam nemůžu jet. Za současných podmínek je to pro mě nepřijatelné," řekl ke startu v Paříži třiadvacetiletý Kolesnikov, jenž získal na předchozích Hrách v Tokiu stříbro a bronz. V dlouhém bazénu je také šestinásobným mistrem Evropy.

Začátkem prosince MOV schválil, že se ruští a běloruští sportovci budou moci při zachování podmínek přísné neutrality navzdory trvající invazi na Ukrajinu Her v Paříži zúčastnit. Startovat nebudou moci reprezentační týmy a sportovci, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině. Aktuálně podle MOV kvalifikační podmínky splnilo osm Rusů a tři Bělorusové.

Ruští funkcionáři, kteří většinou kritizovali kritéria k účasti jako "diskriminační", zatím nerozhodli, zda sportovcům účast v Paříži doporučí. Plavec Kolesnikov se už sám za sebe rozhodl.

"Pro mě osobně je start na olympijských hrách za těchto podmínek nemožný," uvedl čtyřnásobný mistr světa v krátkém bazénu z roku 2021 s tím, že nechce být mezi jinými sportovci "černou ovcí". "Ostatní budou moci závodit, jako by se nic nestalo, a my nebudeme moci mít výpravu, vlajku ani hymnu," řekl Kolesnikov.

Olympiádu 195 cm vysoký plavec vždy považoval za vrchol svého snažení. "Samozřejmě bych rád jel. Samozřejmě bych rád vyhrál zlatou olympijskou medaili. Ale vzhledem k současné situaci bych riskoval, že se vrátím s medailí domů a MOV mi ji sebere," tvrdí Kolesnikov, jenž zaplaval světový rekord 23,55 na 50 m znak letos v červenci v Kazani.

Start v Paříži si dokáže představit jen v případě, že Mezinárodní olympijský výbor své podmínky upraví. "Pokud se podmínky změní a naši funkcionáři rozhodnou, že ve jménu vlasti musíme jet a vyhrát medaile pro naši zemi, tak samozřejmě pojedu," řekl Kolesnikov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články