Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Plavci zamířili vstříc MS v Japonsku. Seemanová je hlavní favoritkou na český úspěch

V pátek odstartuje plavecký světový šampionát v japonské Fukuoce, kam se probojovala desítka českých reprezentantů. Čtveřici bazénových plavců v čele s Barborou Seemanovou doplní čtyři dálkoví plavci a dvě akvabely. Poslední český medailista z MS Michal Navrátil kvůli změně kvalifikačních kritérií ze strany světové federace na šampionátu nestartuje. Zdravotní problémy nedovolují účast ani Kristýně Horské.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Plavci odcestovali na MS do Japonska

"Doufali jsme, že ostré limity splní více plavců. Snad se výkonnostní křivka zvedne vzhledem k dalšímu mistrovství světa v Dauhá, které je už příští rok v únoru, a olympijským hrám," řekl předseda českého svazu Jakub Tesárek k bazénovým plavcům.

"Úspěchem by bylo jedno až dvě finálové umístění. Přál bych si, abychom přivezli aspoň jeden kvalifikační limit pro olympiádu," dodal s tím, že největší naděje vkládá do zkušené Simony Kubové na znakařské padesátce a Seemanové na kraulařské dvoustovce.

U dálkových plavců, mezi nimiž po dlouhé době schází olympionik Matěj Kozubek, by Tesárek považoval za úspěch aspoň jedno umístění do 20. místa. Pro akvabely Karolínu Kluskovou a Anetu Mrázkovou by podle něj bylo dobrým odrazovým můstkem pro olympijskou kvalifikaci umístění okolo 15. příčky.

Plavci se v Japonsku musejí vyrovnat především s velkým časovým posunem a vlhkostí vzduchu. Seemanová, jež loňské MS v Budapešti vynechala kvůli nemoci, i Kubová už s tím mají zkušenosti z předloňských OH v Tokiu. Tomáš Franta zase startoval na MS 2019 v Kwangdžu, kde byly podobné podmínky. Výprava bazénových plavců odlétá ve středu, jejich program začne až v druhé polovině šampionátu.

"Na znakařské padesátce si věřím na finále. Nedávné výkony na závodech v Eindhovenu naznačily, že je to v mých silách. Teď se necítím úplně dobře, takže s trenérem hodně improvizujeme a snažím se víc odpočívat," řekl Franta, jenž se vedle závodění těší i na japonskou polévku ramen.

Motýlkáře Daniela Gracíka čeká seniorská premiéra v dlouhém bazénu. "Jako každý budu cílit na osobní rekordy. Když dopadne semifinále, budu rád," prohlásil s tím, že přechod z juniorů mezi dospělé je velmi náročný.

Vinou zdravotních problémů do Japonska neodcestuje Kristýna Horská, talentovaný Miroslav Knedla si potřebuje odpočinout.

Tři světové šampionáty během roku a půl jsou komplikací

Ačkoliv se normálně mistrovství světa pořádá jednou za dva roky, nyní budou hned tři. Po loňském MS v Budapešti a nadcházejícím ve Fukuoce mají plavci další vrchol už příští rok v únoru v Dauhá. Mistrovství navíc poslouží jako kvalifikace na olympiádu jak v dálkovém plavání, tak synchornizovaném i ve štafetách.

"Když se Fukuoka přesunula do letoška, muselo se posunout i Dauhá. Tím, že příští léto už je olympiáda v Paříži, tak World Aquatics musel udělat tohle nestandardní řešení, že mistrovství světa uspořádá v únoru příštího roku. Proti tomu se hodně plavců bouřilo, nicméně nám nezbývá než to respektovat a přijmout jako fakt," vysvětlil Tesárek.

Složitou situaci navíc komplikuje i nejistota ohledně mistrovství Evropy příští rok, které měla hostit Kazaň, ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu o něj přišla. Evropská federace (LEN) nechce šampionát zrušit a hledá nového pořadatele. Zatím ale není ani jasné, jestli se ME uskuteční ještě před olympiádou, nebo až po ní.

"Tím, jak se teď staví sezona, bychom na plavce vyvinuli enormní zátěž. Museli by splnit naše kritéria a pak znova podat ten samý, ne-li ještě lepší výkon na samotném vrcholu. Neměli by prostor pro odpočinek a nabírání kilometrů. V podstatě by pořád museli být v top formě. Proto jsme se těm nejlepším rozhodli trochu ulevit," dodal člen technické komise LEN.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články