Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nyadová na Floridu nedoplavala. Zastavily ji bouře, proudy a medúzy

Key West (USA) - Americká dálková plavkyně Diana Nyadová vzdala pokus o překonání Floridského průlivu mezi Kubou a USA bez ochranné klece. Z vody byla vytažena přibližně v polovině trasy po asi 60 hodinách strávených v moři, během kterých se potýkala s medúzami, bouří a silnými proudy. U amerických břehů byla přitom očekávána ještě během dneška.

Diana Nyadová
zdroj: ČTK/AP

Nyadová skočila do moře v sobotu večer v kubánské metropoli Havaně. Nyní 62letá Diana se pokusila přeplavat průliv už v roce 1978, tehdy ale používala ochrannou klec. I tento pokus skončil neúspěšně.

Vedoucí podpůrného týmu pěti lodí Mark Sollinger řekl, že nejnovější pokus Nyadovová narušil silný a "mimořádně náročný Golfský proud" i bouře a další popáleniny od medúz, které Američanka utrpěla v noci na dnešek.

Trasa Nyadové měřila 166 kilometrů. Dobře trénovaná a zkušená sportovkyně vydržela v moři plavat, ačkoliv již první noc utrpěla bolestivé popáleniny od medúz a v pondělí kvůli silně bouřlivému a větrnému počasí musela krátce přerušit plavbu. V pondělí ale zažila i příjemné setkání, když se při plavání ocitla v hejnu delfínů.

Nyadová plavala bez pomoci ochranné klece proti žralokům, protože to podle odborníků ulehčuje plavání v moři. Nyadová se chtěla stát první osobou, která z Kuby na Floridu přeplave bez této klece. V oblasti je přitom hodně žraloků. Před nimi se plavkyni snažila chránit doprovodná plavidla s potápěči. Plavkyně byla podchlazená, a to navzdory tomu, že mořská voda má teplotu přes 29 stupňů Celsia, otékaly jí také rty a jazyk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články