Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Nejdřív se bála, že bude plavat pomalu, pak Seemanová lámala rekordy

Barbora Seemanová před týmovou soutěží International Swimming League (ISL) pochybovala o své formě. Bála se, že bude plavat pomalu. Rekordní časy ji příjemně překvapily. S týmem Iron postoupila do semifinále a bude s trenérkou Petrou Škábovou řešit, jak naložit s nabitým listopadovým a prosincovým programem.

Mistryně Evropy na 200 metrů volný způsob a šestá žena olympijského závodu se před premiérou v ISL necítila nejlépe. "Po olympiádě jsem měla volno, řešili jsme i nějaké zdravotní komplikace. Bála jsem se, abych neudělala ostudu, abych něco předvedla. Absolutně to předčilo očekávání. Ukazuje to, že když člověk opravdu chce, tak se dokáže vyhecovat. Tělo si určitě pamatovalo ty tréninky před olympiádou," radovala se kraulařka, která v Neapoli několikrát překonala své české rekordy na různých tratích.

Po dohmatu si to ani neuvědomovala. "Já jsem nevěděla ani svoje české rekordy, protože na krátkém bazénu jsem plavala naposledy před rokem. Jen jsem si říkala, že je to nějaké rychlé, a pak jsem koukla na mobil a Péťa mi napsala, že gratuluje k rekordu," vyprávěla.

Je nám líto, video expirovalo.
Seemanová v Neapoli září

Mimořádně intenzivní závodění mezi nejlepšími světovými plavci bere jako výjimečnou zkušenost. "Myslím, že rozhodně je to pro mě obrovské plus do mé osobní kariéry. Už to, že jsem měla tři starty ve dvou hodinách a každý start musí být naplno. Dva jsem měla během pěti minut. Pro tělo je to další trénink, naučí se pracovat pod tlakem, pod naprostou únavou, pod naprostým vyčerpáním. Adaptuje se na to," vykládala.

Musela se obejít bez dlouholeté trenérky Škábové. "Už když jsem odlétala, tak jsme to s Péťou těžce nesly. Byl to krok do neznáma. Neměla jsem ani od ní psané tréninky. Ale každý den jsme si psaly, byly jsme furt v kontaktu. Dávala mi rady do tréninku, hodnotila mi závody," popisovala.

Nadchla ji týmová atmosféra. Sblížila se mimo jiné s kraulařskou kolegyní Ranomi Kromowidjojovou, která zaskakovala za absentující Katinku Hosszúovou jako kapitánka jejího týmu. "Skamarádila jsem se se strašně moc lidmi. Hrozně mě překvapilo, že všechny hvězdy, ke kterým vzhlížím, jsou hrozně v pohodě a jsou to normální holky jako já," pochvalovala si.

Měla radost z postupu svého týmu do play-off, které se uskuteční v období od 11. do 28. listopadu v Eindhovenu. Čtyři dny před jeho začátkem skončí v Kazani mistrovství Evropy v krátkém bazénu. A na 16. až 21. prosince je naplánované MS v krátkém bazénu v Abú Dhabí.

"Primárně se soustředíme na mistrovství světa na krátkém bazéně. Na mistrovství Evropy se budeme asi připravovat, ale nebude to asi tak intenzivní jako na svět. Na ISL se připravovat nebudu, je to v rámci tréninku. Ukázalo se, že to funguje a že dokážu plavat dobře," plánovala Seemanová, jak naloží s mimořádně nabitým programem.

Není ještě jasné, jestli absolvuje všechno. "Necháváme to otevřené, protože se může stát, že toho budu mít dost, budu vyčerpaná, unavená," doplnila. Hned začátkem ledna ji případně může čekat finále ISL. Závody v této soutěži bere jako kvalitní přípravu.

"V tréninku běžně jezdíme tempové věci, které se rovnají tomu závodu. Myslím, že je to podobné. A mezi jednotlivými zápasy se trénuje docela intenzivně. Myslím, že to jako součást tréninku krásně zapadá do toho plánu," popisovala jednadvacetiletá Češka.

Na mistrovství světa by ráda své rekordní časy znovu atakovala. "Když se mi to povede, tak budu bojovat o finále. Jedu na mistrovství světa bojovat o finále. A když se člověk dostane do finále, tak tam se už může stát všechno," dodala odhodlaně směrem k dalšímu vrcholu olympijské sezony. Před třemi lety byla na MS v krátkém bazénu šestá na stovce a osmá na dvoustovce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články