Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Micka se v trénincích trápí, na MS v Číně ale chce poprvé do finále

Plavec Jan Micka se po velkém vylepšení vlastního českého rekordu na 1500 metrů v tréninku znovu trápí. Podobně tomu bylo i před závodem v Plzni, kde si osobní rekord zlepšil o bezmála deset sekund na 14:24,88. Takže doufá, že i nynější soužení za dva týdny na mistrovství světa v krátkém bazénu promění v závodní úspěch. Na pětadvacítce ještě ve finále MS nebyl, před dvěma lety v Kanadě i v roce 2014 v Dauhá skončil na nejdelší kraulařské trati desátý.

Jan Micka
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Pro úspěch na šampionátu v Číně bude klíčové, jak zvládne obrátky. Těch má v krátkém bazénu devětapadesát. "Mám radši dlouhý bazén, protože mi obrátky nejdou. Teď v té Plzni mi to sedlo a prý jsem měl ty obrátky dobré, ale v tom tréninku se mi v těch obrátkách vůbec nedaří," řekl Micka.

Dobrý pocit z Plzeňských sprintů, které se uskutečnily před necelými dvěma týdny, mu v tréninku vydržel jen pár dní. "Teď už je to zase ve starých kolejích a stojí to za prd v tréninku. Doufám, že to bude stejně na prd jako před tou Plzní, aby to na těch závodech zase dobře dopadlo," popisoval.

Nedokáže si vysvětlit, proč to tak je. Když byl na tréninkovém kempu v Itálii, bylo to opačně: v tréninku plaval skvělé časy a v závodě se trápil. "Přijde mi, že je to nelogické a hodně zvláštní. Asi to mám v hlavě porouchaný," přemítal.

Společně s kraulařkou Barborou Seemanovou má nového kondičního trenéra Marcela Roztočila. A mnohem více než dřív dře na suchu. Posiluje střed těla, běhá, jezdí na kole a používá plavecký trenažér. Běhal i dřív, ale nijak systematicky.

"Běhání nemám rád a většinou jsem to flákal. Jelikož mám nového kondičního trenéra, tak ten na mě hodně dohlíží a hodně po mně šlape. Musím se hodně snažit a fakt hodně makáme. Myslím, že to je jeden z důvodů, proč mi to teď jde," líčil.

Běhání na chuť nepřišel, ale ježdění na horském kole ho baví. Jezdí ve volnějším tempu a snaží se simulovat patnáctiminutovou zátěž, kterou má na patnáctistovce v bazénu. Také na plaveckém trenažéru biokinetic, kde napodobuje záběr rukama, je mnohem častěji než dřív.

"Šli jsme na něj třeba dvakrát ročně. Teď ten biokinetic děláme jednou týdně a je to záhul. Hrozně mě to ubíjí, ale na druhou stranu vím, že mi to pomůže. Takže to tam protrpím, oddřu to, bolí to jako čert, ale vím, že to má výsledky," doplnil Micka.

Světový šampionát zahájí jako první z českých plavců. V úterý 11. prosince, což bude úvodní soutěžní den, ho dopoledne čeká rozplavba na 400 metrů volný způsob. Chce si zaplavat osobní rekord. "Už v Brně jsem byl pouhé dvě setiny sekundy za českým rekordem, který držím z roku 2015 z Netanje, tak bych to konečně rád posunul," řekl.

Rozplavby na 1500 metrů jsou na programu v sobotu 15. prosince, finále o den později. Také tam myslí Micka na rekord. "Rád bych to ještě posunul třeba o půl vteřinky. Vím, že v Plzni jsem trochu ubral v posledních pár metrech, že jsem tam měl trochu rezervu. Doufám, že to tam nakopnu a pojedu rychleji, než jsem plaval v Plzni," dodal svěřenec Jaroslavy Passerové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články