Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Jsem na dobré cestě, věří Závadová po úspěšném MS

Peking – Barbora Závadová zastínila na nedávném plaveckém mistrovství světa v Kazani všechny české závodnice, včetně Simony Baumrtové. Na šampionát přijela výborně připravená, překonala tři české rekordy a dařilo se jí hlavně v polohových závodech. Zvláště páté místo ze čtyřstovky české plavkyni ukázalo, že jde před olympijským rokem dobrým směrem.

Barbora Závadová
zdroj: Getty Images Sport autor: Clive Rose

"Bylo to tam skvělé. Autobusy na bazén i do vesnice jezdily parádně, jídlo bylo dobré, všechno bylo perfektní," shrnula usměvavá česká reprezentantka dojmy z ruské Kazaně.

Na své doplňkové trati 200 metrů motýlek český rekord Závadová nevylepšila, ale velké vrásky jí to neudělalo. "Byla jsem sama trochu překvapená, protože to bylo pár dní před dlouhou polohovkou. Co se děje? Ale je to asi tím, že se hlava i tělo přeorientovaly na polohovky. Nepodařilo se mi zaplavat český rekord, ale že je asi dva týdny starý, ani mě to nemrzelo," uvedla.

Na kratší polohovce překonala český rekord dvakrát. "S tím jsem byla spokojená, protože kratší polohovka oproti té dlouhé byla v porovnání s ostatními plavkyněmi hrozivá," popsala Závadová.

Je nám líto, video expirovalo.
Všechno bylo perfektní, říká o MS v Kazani Závadová

Píle a dřina se vyplatily. Na závěr šampionátu přišel největší úspěch, a to celé české výpravy, v polohovém závodu na 400 metrů nový český rekord, který má nyní hodnotu 4:35,60. "Usilovala jsem o něj 4 roky. Trénovala jsem mnohem víc," přiznala Závadová. "Musela jsem do toho jít naplno už v rozplavbách, bojovala jsem o každé místo. Šetřit síly si já nemůžu dovolit," vysvětlila.

Výkon potěšil i trenéra Jaroslava Strnada. "Ukázalo mi to, že jsem na dobré cestě. To, co dělám teď s trenérem, je dobré," uvedla.

Velké finále v prostřední dráze na českou plavkyni zapůsobilo. Další rekord to nebyl, ale Závadová zaplavala celkově třetí nejlepší výsledek v historii světových šampionátů samostatné České republiky v bazénovém plavání. Závadová si zároveň vylepšila své dosavadní maximum na mistrovství světa z roku 2011. V Šanghaji obsadila sedmé místo.

Bezprostředně po závodě měla smíšené pocity. "Po doplavání jsem byla trošku zklamaná, protože každý se chce odpoledne zlepšit, navíc když je rozradostněn, že to šlo. Musím na sobě ještě zapracovat, když jsem nedokázala čas z rozplaveb zlepšit," prohlásila.

Do olympijských her v Riu zbývá méně než rok a ambice jsou po povedeném světovém šampionátu pochopitelně nemalé. Příprava začne záhy. "Teď se mi do vody moc nechce, ale nějaké to cvičení budu dělat. Pak začneme týdenním výletem na kolech v Itálii. Tím to vše odstartuje, častá soustředění, budeme asi často pryč," uzavřela Závadová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články