Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Covid zahnal říčanské plavkyně z bazénu do rybníka a z rybníka na La Manche

Pandemie koronaviru je nepustila do bazénu. V listopadu začaly trénovat v rybnících, otužovaly se, a teď chystají štafetu přes kanál La Manche mezi Francií a Anglií. Závodní plavkyně z Říčan tak během pandemie našly novou motivaci a cíl. Pod vedením bývalé reprezentantky v kraulařském sprintu Sandry Kazíkové, která poplave také, se sedm dívek chystá na další výzvu. Uskutečnit ji chtějí poslední srpnový týden.

Otužilci
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Je to změna, já jsem plavala v bazénu pětadvacet vteřin, tohle bude delší," říká bývalá olympionička s úsměvem.

A dodává podrobnosti. "Původní plán byl plavat v šesti, jenomže tam je zvláštní pravidlo: když jsou v týmu slečny mladší než šestnáct let, tak poměr musí být 50 na 50. A my měli starší děvčata jen dvě. Tak jsem se musela obětovat a poplavu také. A sehnaly jsme ještě jednu plavkyni," vysvětluje bývalá reprezentantka, která ještě stále soutěží v kategorii masters.

Kazíková si svých svěřenkyň váží. "V době, kdy někteří celý den nevylezli z pyžama, ony lezly do ledové vody a makaly na sobě," vysvětluje.

Je nám líto, video expirovalo.
Plavkyně z Říčan se chystají na kanál La Manche

"Zpočátku jsme jen cvičily a chodily běhat. Ale když se zavřely bazény na podzim znovu a říkali nám, že je to jen na čtrnáct dnů, tak jsem nahnala holky do rybníku. A jak se uzávěra prodlužovala, tak nám přestávala chladná voda vadit," popsala trenérka postupné otužování děvčat.

A kde vznikl nápad na štafetu přes slaný průliv?

"První impulz byl Kuba Valníček, který trénuje v bazénu v Říčanech a loni kanál La Manche přeplaval. Tak jsem ho oslovila a díky němu jsme se účastnily závodů v zimním plavání," popisovala trenérka, jak nápad vznikl.

Že začátky nebyly jednoduché, potvrzuje i nejmladší členka štafety Kateřina Tomková. "Po každém tréninku v bazénu jsme se hned šly ohřát do páry," vzpomíná čtrnáctiletá prsařka na časy před otužováním. "Teď už nám to nevadí. Jsme skvělá parta, máme super zážitky ze závodů i z otužování," dodává.

Tomková přiznává, že jim nová výzva pomohla najít motivaci k tréninku i v době, kdy se nic nesmělo a závody byly v nedohlednu. "Už mě přestávalo trénování bavit. Ale už je to zase v pořádku, mám se na co těšit a nemakáme jen tak," vysvětluje mladičká plavkyně, která byla na mistrovství republiky čtvrtá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články