Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
OH Paříž 2024

Cítím, že jsem ještě neprodala, co ve mně je, hlásí Horská před ME v Rumunsku

O mistrovství světa ve Fukuoce ji připravily potíže se zrakem, které však překonala, a před startem mistrovství Evropy v krátkém bazénu je o to víc namotivovaná s cílem postoupit do finále. Plavkyně Kristýna Horská se společně s další osmičkou českých reprezentantů chystá na šampionát v rumunské Otopeni, které potrvá od 5. do 10. prosince.

Je nám líto, video expirovalo.
Devítka českých plavců se chystá na ME v krátkém bazénu

Šestadvacetileté Horské se v létě zhoršily dlouhodobé potíže s očima, dočasně přestala vidět na jedno oko. Místo účasti na mistrovství světa musela nuceně odpočívat. "Docela mě to vyděsilo a sama jsem nevěděla, co se děje. Chvilku jsem se s tím srovnávala. Nevěděla jsem, jestli se vůbec dokážu vrátit do bazénu," vzpomínala.

Nakonec ale pokračování ve vrcholové kariéře zvítězilo. "Hodně jsem změnila svůj přístup. Cítím, že jsem ještě neprodala, co ve mně je. Jdu do toho na sto procent a věřím, že už mě nic nezaskočí a všechno zlé už jsem si vybrala," řekla plavkyně, která v minulosti podstoupila operaci srdce kvůli arytmii.

Na šampionátu v Rumunsku se bude koncentrovat na dvě prsařské tratě. Polohovou dvoustovku, v níž před dvěma lety doplavala pátá, tentokrát odhlásí. Největší ambice má na 200 metrů. "Byla bych moc ráda za český rekord a samozřejmě finálové umístění," řekla.

Do Rumunska pojede poprvé, ale hodně o této zemi slyšela. "Můj taťka tam jezdil na motorce. Chtěl tam jet na motorce i teď, ale kvůli zimě to vzdal," prozradila. Krytý plavecký stadion je u letiště v Otopeni nedaleko Bukurešti. Závodit se bude na přepůleném padesátimetrovém bazénu. "Já to mám radši, protože ten bazén pak vypadá opticky kratší," poznamenala Horská.

Nominace na ME v krátkém bazénu:

Muži: Ondřej Gemov (200 m mot., 400 a 800 m v. zp.), Daniel Gracík (50 a 100 m mot.), Miroslav Knedla (50 a 100 m znak, 100 m pol. záv.), Vojtěch Netrh, Matěj Zábojník (oba 50, 100 a 200 m prsa).

Ženy: Kristýna Horská (100 a 200 m prsa, 200 m pol. záv.), Barbora Janíčková (50, 100 a 200 m v. zp.), Daryna Nabojčenková (50 m mot., 50 a 100 m v. zp.), Barbora Seemanová (100, 200 a 400 m v. zp., 100 m mot.).

Jinak v okolí areálu nebude nic zajímavého, takže se Horská chystá strávit volný čas čtením i studiem. "Beru si oddechové knížky, které jsou v romantickém prostředí s tematikou Vánoc. Vánoce už se blíží, tak abych se na ně naladila," přiblížila.

Předpokládá, že jí hodně času zabere také psaní diplomové práce. Zároveň věří, že jí studium pomůže s odreagováním od závodů a snížením nervozity. "Studuji pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem. Tématem diplomky je vliv vrcholového sportu na ztrátu menstruačního cyklu," dodala.

Česká reprezentace bude v Rumunsku sázet na osvědčené tváře. "Bára Seemanová, Kristýna Horská, z kluků asi Matěj Zábojník, Míra Knedla. Tito mají asi největší šanci dostat se až do finále nebo dál," uvedl reprezentační trenér Jan Kreník. "Určitě jedou plavci, kteří na medaili mají, kteří na ni myslí, a myslím že i ti, kteří ji získají," prohlásil.

Nováčkem je Daryna Nabojčenková, čerstvá česká rekordmanka na 50 metrů motýlek. "Věřím tomu, že jsem schopná čas zlepšit i na padesát kraul, protože si myslím, že mám nejlepší formu za svou plaveckou kariéru," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články