Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Čeští plavci chtějí dvě finále, doufají i v medaili

Praha - Čeští plavci mají za sebou skvostný vstup do nového olympijského cyklu, nyní je ale pod vedením nového trenéra Vlastimíra Perny čeká daleko těžší křest ohněm. Mistrovství světa v krátkém bazénu v Istanbulu v závěru příštího týdne teprve ukáže skutečnou sílu nadějného českého týmu. Přesto tam kouč pojede klidný, protože má za sebou úspěšný evropský šampionát v Chartres, z něhož plavci přivezli zlato prsařky Petry Chocové a dalších šest medailí.

Simona Baumrtová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo

Právě Chocová má být největší nadějí, patří svými časy mezi světovou špičku na 50 i 100 metrů. A do finále by měl postoupit také asi největší tuzemský plavecký talent znakařka Simona Baumrtová, držitelka čtyř medailí z Chartres. "Když postoupí obě do finále, budu spokojený. Všechno navíc bude super," řekl Perna.

"Kdyby mezi tím bylo více času, bylo by to v pohodě. Dalo by se odpočinout, vyladit, znovu silně potrénovat a znovu vyladit. Doufám ale, že to zvládneme bez problémů," narazila Chocová na blízkost evropského a světového šampionátu. "Po fyzické stránce to je horší, protože je hrozně málo času se připravit. Po psychické jsem natěšená," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Petrou Chocovou před MS v krátkém bazénu

Zlatá z padesátky v Chartres si přeje být ve finále, ale jde jí i o čas. "Ještě nikdy jsem nebyla na mistrovství světa ve finále. To je můj hlavní cíl. Chtěla bych padesátku prsa stlačit pod 30 vteřin," zdůraznila. "Trošku jsem odpočívala, v posilovně jsem trénovala výbušnost. Ve vodě pilujeme obrátky a starty. Myslím, že minimálně na padesátce by to mohlo vyjít," doufá Chocová.

V současnosti má ve světových tabulkách čtvrtý nejlepší výkon. "Ale to nic neznamená," upozornila. A medaile? "Spíš ten čas je pro mě velká výzva, ale je pravda, že kdyby to zacinkalo, tak je mi výkon asi jedno," doplnila.

Metou jsou národní rekordy

Do Istanbulu se nominovali ještě polohovkářka Barbora Závadová, prsaři Martina Moravčíková a Petr Bartůněk a kraulaři Tomáš Plevko a Martin Verner. Limit splnil také motýlkář Jan Šefl, ale dal přednost odpočinku a domácímu šampionátu v Plzni, kde se narodil. "Když budou všichni plavat na úrovni českých rekordů, bude to dobré," uvedl Perna.

Po šesti chudých letech a poslední medaili (zlaté) Ilony Hlaváčkové z ME v Madridu 2004 české plavání vystrčilo růžky v roce 2010, kdy byla Baumrtová třetí na ME v krátkém bazénu v Eindhovenu. Jednadvacetiletá rodačka z Chomoutova má na kontě už celkem sedm medailí z vrcholných akcí, Chocová letos vyhrála i letní mistrovství Evropy.

Deset let čekání

Proto česká výprava bude tajně doufat, že tuzemské plavání se příští týden dočká po deseti letech medaile z mistrovství světa. Naposledy se to podařilo Květoslavu Svobodovi v krátkém bazénu v Moskvě 2002 na čtyřstovce kraulem. "Je to už dlouho, ale nebude to vůbec snadné," upozornil kouč.

Petra Chocová na ME v krátkém bazénu
zdroj: Isifa/EPA

České plavání se dere zpět na sportovní vrchol. Důkazem je dvaadvacet národních rekordů v Chartres, byť se už dva roky neplave v kontroverzních celotělových plavkách. "Ten úspěch není práce za poslední dobu, výborně to nastavil Jiří Kyněra, umožnil mladým kvalitní tréninky a účast na špičkových závodech v zahraničí," jmenoval Perna bývalého kouče národního týmu.

Právě mládí je nyní deviza. Závadové bude v lednu devatenáct, Baumrtové, Bartůňkovi i Plevkovi, velmi nadějném kraulaři, je jednadvacet. Moravčíková je jen o dva roky starší a Chocová v šestadvaceti letech patří ke starším reprezentantům. "Věřím, že to bude pokračovat i dál," doufal Perna. "Důležité je, aby zůstali zdraví, já pro to udělám všechno," slíbil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články