Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Západoněmečtí sportovci prý dopovali s podporou vlády

Bonn – Podle zprávy výzkumníků z Humboldtovy univerzity experimentovalo Západní Německo v sedmdesátých letech s látkami pro zvýšení sportovní výkonnosti. Takto organizovaný doping se přitom dosud spojoval hlavně s komunistickým východním Německem.

Německo - Argentina, MS 1966
zdroj: ČTK

Podle Süddeutsche Zeitung byly sportovcům podávány anabolické steroidy, testosteron či estrogen. Konkrétní náklady dopingového programu nejsou známé, nicméně Institut sportovní vědy (BISp) měl investovat 10 milionů marek. Výzkum neměl být odpovědí na východoněmecký, ale podle vědců byl prováděn paralelně.

Na rozdíl od Východního Německa ale nestál doping sportovců a jejich úspěch přímo v popředí zájmu vlády, jak upozorňuje odborník na Německo a publicista Jaroslav Šonka. "Nemělo to celostátní posvěcení, že by někdo v ústředních místech zadával úkoly," říká.

Studie vznikla z iniciativy Německé olympijského svazu a financoval ji Spolkový institut pro sportovní vědu (BISp). Právě s jeho založením v roce 1970 autoři spojují začátek "státního dopingu" v západoněmeckém sportu. "Pokusy s látkami, které podporují výkon, jako jsou anabolika, testosteron, estrogen nebo krevní doping EPO, byly financovány z prostředků státního rozpočtu," konstatuje zveřejněná studie.

První informace o dopingu začaly na veřejnost prosakovat kolem roku 2011, nicméně z obav o soukromí aktérů a vzhledem k právním otázkám se od loňského plánovaného zveřejnění osmisetstránkového dokumentu upustilo.

Zpráva navíc zveřejňuje informace o dopingu před rokem 1970. Konkrétně má jít o tři západoněmecké reprezentační fotbalisty, kterým byl po finále mistrovství světa proti Anglii nalezen v krvi zakázaný stimulant efedrin.

Autoři studie tvrdí, že s dopingem se v západním Německu experimentovalo dokonce i na nezletilých sportovcích.

Zpráva logicky vzbudila v Německu velké pozdvižení. "To, co vychází kousek po kousku na povrch, je horší než naše nejhorší obavy. Chceme, aby celá pravda vyšla na povrch co nejdříve," říká Martin Gerster z opoziční SPD.

Německý olympijský svaz okamžitě oznámil, že vytvoří nezávislou komisi, která má závěry studie prověřit. Atletický svaz v reakci na ni opětovně vyzval k přijetí antidopingového zákona v Německu. Diskuzi o studii navíc přiživilo tvrzení tisku, že zveřejněný text je výrazně kratší než originální dokument a že v něm chybí jména prominentních politiků, kteří o této praxi věděli. Na konci srpna se kvůli tomu mimořádně sejde parlamentní výbor pro sport, jemuž má vysvětlení podat i ministr vnitra Hans-Peter Friedrich.

Zdroj
ČT24, BBC, sueddeutsche.de

Hlavní zprávy

Nejčtenější články