Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Začíná plavecké MS, smršť rekordů se neočekává

Šanghaj - Více než 2 200 reprezentantů z rekordních 181 zemí se zúčastní ode dneška do 31. července v Šanghaji čtrnáctého mistrovství světa v plaveckých sportech. Česká republika bude mít na šampionátu šestnáct zástupců, devět bazénových plavců, pět dálkových a dvě akvabely. Během šestnácti dnů bude rozděleno čtyřicet sad medailí v plavání, deset ve skocích do vody, sedm v synchronizovaném plavání, šest v dálkovém plavání a dvě ve vodním pólu. Tahákem budou zejména bazénové soutěže v druhém týdnu, při nichž nebude chybět Michael Phelps z USA, osminásobný olympijský vítěz z Pekingu.

Pro české bazénové plavce by velký úspěch znamenala už jen účast ve finálových bojích, největší šance se dávají talentované Barboře Závadové. O cenný kov se však mohou poprat dálkoví plavci v čele s několikanásobnou medailistkou z vrcholných akcí Janou Pechanovou či Rostislavem Vítkem, který má letos výbornou formu.

Při prvním světovém šampionátu na čínské půdě lze očekávat nápor domácích závodníků. Skokům do vody naprosto dominují už dlouho a na minulém šampionátu v Římě posbírali čtrnáct medailí, z toho sedm zlatých z deseti. "Sáhli jsme v přípravě k novému systému tréninku a celý tým je velmi dobře připraven," prohlásil Che Čchung, obhájce titulu ve skocích z třímetrového prkna. "Já jsem rozhodně připraven opět vyhrát," uvedl.

Na předchozím MS padlo 43 rekordů

Přestože plavání nikdy nechybělo v programu olympijských her, premiérové mistrovství světa v plaveckých sportech se konalo až v roce 1973 a dosud se uskutečnilo pouze 13 šampionátů. Počtrnácté se světová elita sejde v Šanghaji. Do historie MS se nesmazatelně vepsala již řada hvězdných jmen. Australan Ian Thorpe se například v roce 1998 v Perthu stal jako patnáctiletý nováček nejmladším šampionem všech dob, aby tři roky nato ve Fukuoce zase jako vůbec první plavec získal na jednom šampionátu šest zlatých medailí. Medailový rekord australského fenoména však padl na předposledním MS v Melbourne v roce 2007. Další plavecký suverén Američan Michael Phelps své konto ozdobil dokonce sedmi tituly a navíc přidal i pět světových rekordů.

0

Předloňský plavecký šampionát, který se uskutečnil v Římě, přinesl smršť světových rekordů. Padlo jich celkem 43, plavci však tehdy ještě mohli těžit z výhody polyuretanových celotělových plavek. Pro srovnání: na MS 2007 v Melbourne překonali závodníci historicky nejlepší čas pouze v patnácti případech. Nejúspěšnější zemí v Římě byly Spojené státy americké (11-11-7), které si tak zároveň upevnily vedoucí postavení v historickém medailovém žebříčku MS.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Ondřejem Zamazalem

Úspěchy ale budou chtít Číňané slavit i v ostatních disciplínách. Už na minulém šampionátu v Římě získali celkem ve všech plaveckých odvětvích devětadvacet medailí, z toho jedenáct zlatých, a v celkové bilanci prohráli s Američany jen vinou menšího počtu stříbrných cenných kovů.

V jaké formě nastoupí Phelps?

Závody v bazénu by ale opět měly být především soubojem mezi Američany, Australany a několika silnými Evropany, nejsledovanější však bude Phelps se sedmi starty. Hrdina pekingské olympiády letos není v oslnivé formě, ale chce se prý připravit zejména na příští rok a hry v Londýně. Z tohoto důvodu v Šanghaji vůbec nebude startovat Australan Ian Thorpe, který letos ohlásil návrat k soutěžnímu plavání.

Soutěž mužů ve vodním pólu bude nejspíš bojem mezi olympijskými vítězi z Maďarska a obhájci titulu ze Srbska. Mezi ženami budou na třetí světový titul v řadě útočit Američanky, ale tentokrát budou mít těžké soupeřky v Austrálii a právě v Číně.

Nominace ČR:

Plavání: Simona Baumrtová, Petra Chocová, Martina Moravčíková, Barbora Závadová, Petr Bartůněk, Michal Rubáček, Květoslav Svoboda, Jan Šefl, Martin Verner.

Dálkové plavání: Jana Pechanová, Sylva Rybářová, Jan Pošmourný, Libor Smolka, Rostislav Vítek.

Synchronizované plavání: Alžběta Dufková, Soňa Bernardová.

Soubory ke stažení:

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články