Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Za užití clenbuterolu už možná nepřijde automaticky trest

Řím - Světová antidopingová agentura WADA zvažuje možnost změny pravidel, která by spočívala v posuzování dopingových nálezů anabolické látky clenbuterolu případ od případu. Pro sportovce by tak ještě nález zakázané substance v jeho těle nemusel znamenat automatický trest zastavení činnosti na dva roky. O možnosti takové změny přinutily vedení agentury přemítat dva případy z poslední doby. V minulém roce byl na clenbuterol pozitivně testován španělský cyklista Alberto Contador, na fotbalovém turnaji Gold Cup v těchto dnech v USA pak mělo pozitivní nález hned pět hráčů Mexika. Všichni se ovšem hájili tím, že látka se do jejich těla dostala kontaminovaným jídlem.

WADA by prý chtěla, aby přistižený sportovec mohl v případě nálezu clenbuterolu využít možnost se hájit, přičemž by ještě před automatickým udělením dvouletého trestu následně zohledňovala kontext celé události. "Případů s clenbuterolem je jen velmi málo, takže není nemožné posuzovat to případ od případu," prohlásil před sympóziem o odhalování dopingu v Římě šéf vědecké sekce agentury Olivier Rabin.

"Mohli bychom pro výkonný výbor WADA vypracovat nějaká doporučení, aby šlo říci, že při překročení nějaké hranice se každopádně jedná o doping, ale při určité jiné hranici, že by se ještě mělo zvážit vše v kontextu předchozích nebo budoucích výsledků sportovce," nastínil Rabin.

Olivier Rabin, šéf vědecké sekce agentury WADA:

"Nelze říct jen to, že když je množství clenbuterolu malé, tak se nemůže jednat o doping. Každé množství může totiž být odrazem dopingu. A v tom je právě celá situace tak obtížná - může jít o vědomý doping, ale také se může jednat o něco jiného."

V zemích Evropské unie je užívání clenbuterolu při chovu dobytka pro maso zakázáno. "V Evropě je maso přísně kontrolováno a farmáři čelí hrozbě vězení a velkých pokut, ale pak tu máme třeba Čínu a Mexiko, kde takové případy odhalily," připomněl Rabin.

Contador a clenbuterol

Obhajoba, že za nálezem clenbuterolu je kontaminované maso, umožnila v posledních měsících závodit cyklistovi Albertu Contadorovi. Poté co byl trojnásobný šampion Tour de France v září minulého roku suspendován a obdržel od španělské federace jednoletý zákaz startu, bylo mu právě národním svazem v únoru umožněno závodit. Rozhodnutí Španělů ale nezůstalo bez odezvy a WADA i Mezinárodní cyklistická unie UCI se proti tomuto kroku odvolaly k Arbitrážnímu sportovnímu soudu. Slyšení s Contadorem je naplánované až na srpen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články