Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Z nejhorší sezony ta nejlepší. Šermíř Beran se těší do Ria

Praha – Třikrát se pokoušel o to, dostat se na olympiádu. A až třetí pokus mu ve čtyřiatřiceti letech vyšel. Kordista Jiří Beran se měsíc po zvládnuté kvalifikaci těší do Ria a stále svůj úspěch vstřebává. Český šerm tak bude mít zástupce na olympiádě poprvé po dvaceti letech. Přitom na začátku sezony by si Beran na úspěch rozhodně nevsadil.

Kordista Jiří Beran
zdroj: AP autor: Tibor Illyes

"Teprve mi dochází, že se mi to opravdu podařilo," uvedl Beran, který o víkendu získal pošesté titul mistra republiky. Pro kordistu je už samotný postup na olympiádu velkým úspěchem. "Máme nadmíru přísná kvalifikační kritéria a je nejtěžší se tam už jen dostat."

Jeho slova potvrzuje fakt, že český šerm bude mít zástupce na olympiádě po 20 letech. Před Beranem se kvalifikoval i fleretista Alexander Choupenitch. Do Ria se Beran probojoval na poslední chvíli díky vítězství v evropské kvalifikaci v Praze.

"Hodně si vážím toho, že se mi povedlo uspět doma. Atmosféra mi dodnes rezonuje v uších, jak byla báječná," řekl vystudovaný inženýr. Beran přitom vstupoval do turnaje po zranění a nepříliš vydařené sezoně. "Bodově byla nejhorší za deset let ve Světovém poháru, ale postupem na olympiádu je rázem z nejlepších," uvedl.

Čeští kordisté se snažili postoupit i jako tým, ale nepovedlo se jim to. Nakonec bojovali mezi sebou, kdo bude šermovat v kvalifikaci, jelikož tam mohl za každý stát jen jeden. "Bylo to natěsno," komentoval Beran fakt, že si účast za Česko vybojoval až čtrnáct dnů před kvalifikací, kdy přeskočil v žebříčku Pavla Pitru.

Do pražské kvalifikace vstupoval se zkušenostmi z roku 2008. Tehdy se též bojovalo o olympiádu v české metropoli, Beran byl favoritem, ale neuspěl. "Nezvládl jsem to nervově. Moc jsem chtěl, a to je většinou špatně," vzpomínal.

Tentokrát bojoval na planši uvolněně, i když ve hře bylo jen jedno místo. "Byl jsem v pohodě, šermoval vyrovnaně jako dlouho ne a udržel jsem koncentraci," líčil. Do sezony přitom vstupoval po loňském zranění menisku, kvůli kterému půl roku nešermoval. "Bylo to těžké. Dlouho mi to nešlo, proto jsem se rozhodl bojovat o kvalifikační turnaj a na něj se připravit, což se mi povedlo."

Krátce po kvalifikaci si vyzkoušel podmínky v Riu na Světovém poháru. Město se mu líbilo, ale sportoviště v dubnu ještě moc připravené nebylo. "V tréninkové hale bylo horko a v soutěžní zima a moc světla. Bylo to takové zvláštní," řekl.

Vítěze Světového poháru v Buenos Aires z roku 2007 čeká před cestou do Brazílie červnové mistrovství Evropy a pak soustředění na olympiádu. Má i pozvánky na kempy v zahraničí. "Ale zůstanu doma. Mám s tím dobré zkušenosti a kluci mě podpořili. Nevezmou si volno a budou trénovat se mnou," děkoval kolegům z reprezentace.

Zaměstnanec Vysokoškolského sportovního centra jde ve šlépějích svého otce. Je členem klubu SC Praha a v hale v Letňanech se stará o šermířský obchod. "Z tréninku přebíhám do obchodu a z obchodu na trénink. Je to rodinná záležitost. Táta klub i obchod založil a já přebírám," řekl Beran a pochvaloval si, že zájem o šerm roste. "Lidi třeba začnou šermovat i ve čtyřiceti," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články