Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

WADA získala přístup do moskevské laboratoře, chce zajistit klíčová data

Delegace Světové antidopingové agentury WADA poprvé od skandálu se systematickým dopingem ruských sportovců získala přístup do moskevské laboratoře a snaží se zajistit klíčová data. Během naplánované návštěvy s ruskými úřady jednala o tom, jak si informace předají, nic konkrétního WADA zatím nemá. Údaje z počítačů z laboratoře musí Rusko poskytnout do konce roku, jinak bude tamní antidopingová agentura opět suspendována.

Lahvičky se vzorky pro testování na doping
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

WADA zrušila suspendaci ruské agentuře RUSADA 20. září po téměř třech letech. Stanovila jí podmínky a jednou z nich je poskytnout do 31. prosince přístup k databázi moskevské laboratoře. O tom nyní v ruské metropoli jedná tříčlenná delegace se zástupci ruského ministerstva sportu.

"Čím dříve získáme úplný přístup do laboratoře, tím lépe. Je zřejmé, že je tam obrovský objem dat, a chceme začít co nejdříve je analyzovat. Prvotní data jsou chybějícím kouskem do skládanky. Jakmile údaje ověříme a budou autentické, budeme moci uplatnit porušení antidopingových pravidel proti těm sportovcům, co podváděli, a osvobodit ostatní," řekl lídr delegace WADA Olivier Rabin.

Akreditace moskevské laboratoře byla pozastavena v listopadu 2015 po doporučení vyšetřovací komise WADA. Ta měla důkazy o tom, že Rusko s podporou státu podvádělo a zaměňovalo výsledky testů sportovců během zimních olympijských her 2014 v Soči.

Jim Walden, právní zástupce bývalého šéfa moskevské antidopingové laboratoře Grigorije Rodčenkova, jehož svědectví pomohlo systematický doping odhalit, řekl agentuře AP, že Rusko buď data neposkytne, anebo poskytne, ale falešné.

"Podle mě je nulová šance, že Rusko dá přístup k záložním údajům z počítačů, které byly používány během her v Soči, stejně tak k uloženým vzorkům. Takže zásadní otázka bude: Když Rusové odmítnou, co bude WADA dělat?" řekl Walden.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články