Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Vznikne list 30 preferovaných sportů, které budou mít vyšší finanční podporu

Státní dotace na sport by měly být příští rok stejně vysoké jako letos, tedy 6,9 miliardy korun. O zvýšení návrhu rozpočtu Národní sportovní agentury (NSA) z dříve uváděných 5,2 miliardy korun informoval Petr Fiala po jednání s předsedou NSA Ondřejem Šebkem. NSA ještě letos určí 30 preferovaných sportů, které budou mít vyšší finanční podporu. Systém prioritizace sportů začne platit od příštího roku.

Je nám líto, video expirovalo.
Státní dotace na sport by měly být příští rok stejné jako letos

"K definitivnímu rozhodnutí napomohly argumenty, které předložila NSA. Dohodli jsme se, že ten finální návrh rozpočtu bude odpovídat letošním finančním prostředkům, tedy zhruba částce 6,9 miliard korun," uvedl předseda vlády.

Předseda NSA výsledek jednání ocenil. "Vnímáme to jako velký úspěch, jako maximum možného s ohledem na ekonomickou situaci, kterou máme. Jsem moc rád, že se nenaplnil kritický návrh významného snižování prostředků do sportu," řekl Šebek.

Za posledních osm let byl stát vůči sportu nejštědřejší v roce 2019, kdy bylo na sportovní dotace k dispozici 9,6 miliardy korun. Od roku 2021 navzdory inflaci absolutní částka klesala, tentokrát by měla meziročně stagnovat.

Zároveň se má zavést postupně prioritizace sportů. "Nečekejte příští rok zásadní zlom. Ta myšlenka je, že těch třicet sportů dostane jakýsi koeficient, který je zvýhodní z hlediska podpory státní reprezentace, pořádání významných sportovních akcí i v oblasti výstavby infrastruktury. Ale neznamená to, že ty sporty, které se nedostanou do třicítky, by měly být nějak dramaticky kráceny," přiblížil Šebek.

Počet třiceti sportů považuje za kompromis. "Někdo měl představu, že jich bude deset. To si myslím, že by bylo pro některé kruté. Kdyby jich bylo 50, tak by to zase nemělo smysl," poznamenal Šebek. Do výběru by se měly dostat individuální i kolektivní sporty, zimní i letní odvětví a vedle olympijských i některé neolympijské sporty. "V České republice je řada sportů, které ačkoliv nejsou olympijské, tak mají velkou členskou a diváckou základnu," řekl předseda.

NSA už vytvořila metodiku pro hodnocení sportů. Nejdůležitějším kritériem budou mezinárodní úspěchy. Posuzovat se bude také velikost členské základny s důrazem na mládež. Zohledňovat se bude popularita nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. Globální zájem může hrát roli u sportů, jako je ragby nebo baseball, které jsou celosvětově výrazně populárnější než v Česku. Posledním hlediskem bude společenská odpovědnost, kam patří boj s dopingem, potírání agresivity na stadionech, genderově vyrovnaný přístup, pořádání vrcholných akcí v Česku nebo zastoupení funkcionářů v mezinárodních organizacích.

Žebříček bude NSA přehodnocovat zřejmě po každých olympijských hrách. Systém bude průchozí. Některé sporty mohou ze třicítky vypadnout, jiné se do ní naopak dostat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články