Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Vyrovnaný zápas Carlsena s Caruanou stále čeká na "první gól"

V londýnském zápase o šachový trůn mezi mistrem světa Magnusem Carlsenem a jeho vyzyvatelem Fabianem Caruanou byly sehrány čtyři partie z celkových dvanácti. Všechny duely skončily remízou. V prvním klání měl navrch favorizovaný Carlsen, ale svoji příležitost nevyužil a hra se poté vyrovnala.

Magnus Carlsen a Fabiano Caruana
zdroj: worldchess.com

Řečeno fotbalovou terminologií – zápasu by prospěl první gól. Je to jako když sledujete skvělý fotbal v podání Realu a Barcelony, ale je to 0:0 a "něco tomu chybí". Zpětně můžeme litovat, že mistr světa nevyužil svoji šanci v první partii. Fabiano Caruana byl nervózní a hra se mu nedařila, zatímco Magnus Carlsen skvěle černými figurami převzal iniciativu:

Mistr světa zahrál 14…g5!, čímž zahajuje útok na královském křídle. V dalším průběhu si připravil velkou rošádu, což v této variantě sicilské obrany není obvyklé. Bílému nastaly krušné chvilky, Carlsen vedl útok velmi energicky a silně.

Pozice z první partie zápasu po tahu 14. Dd2
zdroj: ČT

Můžeme si vzpomenout na rok 2013, kdy byl norský génius v opačné roli. Jako vyzyvatel tehdejšího mistra světa Višvanáthana Ánanda také na začátku zápasu tahal za kratší konec. Poté popsal, že hrát o šachový trůn je něco úplně jiného než účast v běžných turnajích a že se na to nedá připravit. Ve hře o nejvyšší šachový titul je přítomný zvláštní psychický tlak. Zažil jej ostatně i Garri Kasparov, když ve svém prvním zápase proti Anatoliji Karpovovi v roce 1984 prohrával brzy po začátku 4:0.

Caruana se sice pokoušel bránit, ale těsně před 40. tahem byla jeho situace beznadějná. Carlsenovi stačilo najít pár celkem normálních tahů a slavil by vítězství, ale příležitost promáchl, ve 40. tahu chyboval, a byť se pak dlouho snažil situaci ještě zvrátit, po 115 tazích musel uznat marnost svého počínání a dát partii za remízu. Byla to nejdelší zahajovací partie zápasů o titul mistra světa v šachové historii.

Další tři partie se nesly ve vyrovnaném duchu a žádný ze soupeřů v nich nezískal reálné šance na vítězství. Komentátoři si všimli, že Carlsen sice stále mistrně ovládá koncovky, ale zjevně není v nejlepší pohodě. Například ve třetím duelu by normálně po zisku výhody svého soupeře dlouho trápil, ale v Londýně zatím nenašel správný zabijácký instinkt. Nedaří se mu také příprava zahájení bílými, což sám přiznal po čtvrté partii: "Vypadá to, že zatím má soupeř lepší přípravu černými figurami, takže se budu muset víc snažit."

Ale co Caruana? Drží se statečně, ale dokáže v sobě najít dost schopností a odvahy k tomu, aby nějakou partii proti mistrovi světa vyhrál? Všichni bychom rádi viděli "krev" a vítězství jedné ze stran, které by celému klání dodalo nový impuls. Odvážnou prognózu udělal nejlepší český šachista David Navara v magazínu V šachu: Kdo vyhraje první partii, ten vyhraje i zápas.

Je nám líto, video expirovalo.
V šachu

Na jeho pokračování se můžeme těšit ve čtvrtek od 16:00 SEČ, kdy je na programu pátá partie. Její průběh můžete sledovat například na mezinárodním šachovém serveru chess24.com, oficiální stránky zápasu jsou zde.

Zápas pokračuje až do 26. listopadu, v případě vyrovnaného stavu by se 28. listopadu hrál tiebreak. Cenový fond je milion eur, tedy přibližně 26 milionů Kč, ze kterých vítěz dostane 60 procent.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články