Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ve Vratislavi startují Světové hry, kde se představí i 65 českých sportovců

Vratislav - Přes tři tisícovky sportovců ze 111 zemí se až do 30. července představí na Světových hrách, kterým se přezdívá olympiáda neolympijských sportů. Jubilejní desátý ročník hostí polská Vratislav. O některou z více než 180 medailových sad bude usilovat i 65 českých reprezentantů. Dohromady je na programu 27 oficiálních sportů a čtyři ukázkové. Zápasy florbalistů i dvě finále tanečních soutěží odvysílá ČT sport a web ctsport.cz živě, ostatní soutěže včetně českých nadějí ve vodním lyžování, sportovním lezení, terénní lukostřelbě, inline hokeji a dalších sportech dvakrát denně v půlhodinových sestřizích.

Čeští florbalisté na MS
zdroj: ČFbU autor: Martin Flousek

"Jsme hrozně rádi, že Světové hry budou moci čeští diváci sledovat letos opravdu výrazně. Konají se už podesáté, a to stejným systémem, jako olympijské hry, tedy jednou za čtyři roky," popsal místopředseda ČOV Filip Šuman.

Soutěžní premiéru na Světových hrách budou mít florbal a bojové umění muaythai, naopak naposledy se představí sportovní lezení a karate. Ty se v roce 2020 stanou součástí programu olympijských her v Tokiu. "Je to největší akce pro sporty, které by se jednou rády dostaly třeba na olympiádu," dodal Šuman.

Na cenný kov vedle florbalistů pomýšlejí i in-line hokejisté, kteří na předchozích dvou ročnících vybojovali bronz. Stříbro z Cali obhajuje tanečník salsy Jakub Mazůch, jenž se ve Vratislavi představí s novou partnerkou Terezou Vodičkovou.

"Ambice jsou. Velké mají in-line hokejisté, budeme se těšit na úspěch v lezeckých sportech, ve florbalu, ale je i řada dalších sportovců, kteří se určitě připravovali svědomitě. Ve Vratislavi je nachystán i Český dům a vypadá úžasně," řekl Šuman.

Medailové šance mají i Jakub Jarolím v ploutvovém plavání, lukostřelkyně Martina Macková či smíšená štafeta orientačních běžců. Na stupně vítězů by mohli vystoupit také zástupci leteckých sportů či vodní lyžaři.

"Pokusíme se všem vytvořit ty nejlepší možné 'olympijské' podmínky, aby měli co největší šanci na medaili," řekl Šuman, který je zodpovědný za Světové hry. Šéfem české mise je stejně jako na předchozích olympijských hrách Martin Doktor, na lodi Tumska bude fungovat i Český dům.

Světové hry pořádá od roku 1981 ve čtyřletém cyklu Mezinárodní asociace Světových her s podporou Mezinárodního olympijského výboru, čtvrtečního slavnostního zahájení se proto zúčastní i předseda MOV Thomas Bach. Čeští a čs. sportovci na hrách dosud vybojovali 40 medailí, z toho devět zlatých.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články