Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělská basketbalová liga 2024/2025

V šestnácti mistrem světa? Luku Littlerovi k šipkařskému titulu zbývají dvě vítězství

Co se dá dělat v šestnácti letech? V případě Luka Littlera je to házení na šipkařském mistrovství světa. Anglický mladík se v londýnské Alexandra Palace dostal již do semifinále a je dvě vítězství od toho, stát se nejmladším světovým šampionem.

Luke Littler
zdroj: ČTK / Profimedia

V šestnácti letech Lionel Messi poprvé nakoukl do A týmu Barcelony, Rafaelu Nadalovi patřilo místo v osmé stovce žebříčku ATP a Tiger Woods se právě stal nejlepším amatérským golfistou státu Jižní Karolína. Všichni se postupně dostali ve svých sportech na vrchol – na velký úspěch si ale museli ještě několik let počkat.

Výše zmíněné hvězdy může v příštích dnech "porazit" šestnáctiletý šipkař Luke Littler, který se při své premiéře na mistrovství světa organizace PDC dostal již do semifinále. A že je jeho věk výjimečný i na poměry šipkařského sportu, ukazuje i to, že nejlepší sportovec své generace Michael van Gerwen se titulu dočkal až po svých 26. narozeninách.

Jaká vlastně byla Littlerova cesta mezi nejlepší? Rozhodně ne ušlapaná a lehká: anglický mladík porazil mimo jiné vítěze loňského UK Open Andrewa Gildinga (3:1), poradil si i s Kanaďanem Mattem Campbellem (4:1) a největší skalp si nechal na čtvrté kolo, v němž jasně porazil pětinásobného šampiona (v BDO a PDC) Raymonda van Barnevelda (4:1).

Slavný "Barney" mimochodem svůj první titul vyhrál týden předtím, než se Littler v lednu 2007 vůbec narodil. Ve vzájemném souboji Littler hrál s průměrem 105 a jasně zvítězil. "Nechápu. Je to obrovský gentleman a nemám pro něj nic než respekt," řekl Littler, kterému na dálku vyjádřil podporu například bývalý fotbalista Gary Neville.

A nezastavil se ani ve čtvrtfinále, v němž poměrem 5:1 vyřadil i jedno z překvapení mistrovství Brendana Dolana. "Po zápasu mi stejně jako před ním Raymond řekl, že to tu můžu celé vyhrát. Moc jim oběma děkuju," uvedl anglický mladík, který podle svých slov tráví čas pouze dvěma věcmi, tedy hraním her a házením na terč, po dalším vítězném zápase. 

"Neuvěřitelný pocit. Nikdy by mě nenapadlo, že hned při svém debutu budu v semifinále," řekl Littler pro BBC. "Bude obtížné mě zastavit, podle toho, jak tady hraju. Jde o to, co předvedu já. Vím, že mám dobrou šanci jít dál," uvedl. Jeho další soupeř? Šampion z roku 2018 Rob Cross, který se ve čtvrtfinále postaral o největší obrat šampionátu. S Chrisem Dobeym totiž prohrával už 0:4, přesto ale zápas otočil na konečných 5:4.

Littler, který podle vlastních slov začal se šipkami ve svých třech letech, je tak dva zápasy od prvotřídní senzace. V cestě mu stojí nejprve Cross a po něm případně lepší z duelu mezi Scottem Williamsem, který překvapivě vyřadil Michaela van Gerwena, a Luke Humphriesem. Právě posledně jmenovaný platí za největšího favorita turnaje.

Má ale vůbec někdo z nich proti šestnáctiletému Littlerovi, jehož přezdívka je všeříkající "Nuke", šanci? Ukáže se už v úterý večer, kdy jsou v londýnské Alexandra Palace na programu semifinále. Finále šipkařského mistrovství světa, které by měla rozhodcovat loučící se legenda Russ Bray, přijde na řadu ve středeční večer.

Zdroj
ČT sport, PDC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články