Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V moderním skleněném kurtu se rozhoduje o titulech MČR ve squashi

Squashisté bojují o titul mistra a mistryně republiky ve skleněném kurtu, který patří k nejmodernějším svého druhu. Titul obhajuje Jakub Solnický, ženská šampionka z loňského roku Anna Serme kvůli těhotenství hrát nebude. Šampionát probíhá od čtvrtka do neděle. Přímé přenosy vysílá od pátku ČT sport Plus.

Dějiště MČR ve squashi
zdroj: Irena Vanišová

Kurt byl vyroben v roce 2020, ale hrát se na něm bude poprvé. "Jde opravdu o nejmodernější a nejnovější model, na kterém se hrají ty nejprestižnější squashové turnaje na světě," uvedl generální sekretář České asociace squashe Tomáš Fořter.

"Na první instalaci sem přijeli jeden Němec a Angličan, kteří mají nejvíce zkušeností se sestavováním těchto skleněných kurtů. Létají s tím po celém světě," dodal Fořter.

Postavení kurtu v Galerii Harfa trvalo 26 hodin rozložených do tří nocí. Oproti starším modelům má kurt tmavší skla a zejména zcela tmavou podlahu, což zlepšuje viditelnost bílého míčku.

Bude to také atraktivnější pro diváky a televizní přenos. U kurtu vyrostou tribuny pro fanoušky. "Ten kurt je super. Je to určitě ozvláštnění nejen pro nás pro hráče, ale i pro diváky. Diváci kolem mohou rušit, ale zároveň udělat dobrou atmosféru," uvedla Natálie Babjuková.

Při absenci české jedničky Serme bude jednou z kandidátek na titul. "Letos je to hodně otevřené, což byla docela velká motivace. Cíl je určitě zvítězit, ale ten cíl má několik z nás, tak uvidíme, jak to půjde," poznamenala.

Nejvýše postaveným českým hráčem ve světovém žebříčku je jednasedmdesátý Martin Švec, který na premiérový tuzemský titul stále čeká.

"Motivaci mám obrovskou. Pokud nezvítězím letos, asi se k republice začnu upínat," vzkázal. Mezi jeho největší vyzyvatele by měli patřit Viktor Byrtus a předloňský finalista Marek Panáček. "Z české špičky může kdokoliv překvapit, kdokoliv může vyhrát. Záleží jen na tom, kdo jak poladil formu na toto mistrovství," uvedl druhý jmenovaný.

Semifinálové zápasy ženské a mužské kategorie jsou na programu v sobotu od 16:30, zápasy o medaile se budou hrát v neděli od 16:00.

Program vysílání MČR ve squashi na ČT sport Plus

Pátek 15:00: čtvrtfinále

Sobota 16:30: semifinále

Neděle 16:00: finále

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články