Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

V Česku se začne rodit plán na boj s ovlivňováním sportu

Praha – Už mezi lety 2014 a 2016 by měl vejít do praxe národní plán pro boj proti ovlivňování výsledků sportovních utkání. Po hrách v Soči chtějí zástupci České unie sportu a Fotbalové asociace ČR zahájit sérii jednání ve spolupráci s Českým olympijským výborem, ostatními sportovními svazy, ministerstvy a Asociací provozovatelů kurzových sázek. Společně si kladou za cíl zamezit tomu, aby organizovaný zločin více pronikal do českého sportovního prostředí.

Sport
zdroj: ČT4

"Jsme osmá země Evropské unie, která se tímto problémem začíná do hloubky zaobírat," řekl předseda ČUS Miroslav Jansta. "Už během minulé sezony jsme začali získávat poznatky a předávat je policii. Ta obvinila první osoby," dodal.

ČUS a FAČR chtějí hlavně zvýšit informovanost veřejnosti, získávat nové informace o ovlivňování zápasů, monitorovat a regulovat trh kurzových sázek, posílit pravidla sportu a více se zapojovat do mezinárodního boje proti ovlivňování sportu.

V praxi to znamená, že sportovní organizace budou provádět průzkumy mezi sportovci a trenéry, připravovat vzdělávací programy, upravovat vnitřní předpisy a chystat postupy, jak se s nabídkou na ovlivnění utkání mají sportovci vypořádat. Asociace provozovatelů kurzových sázek by měla podle návrhu omezovat objem vsazených peněz na jednotlivé zápasy a instalovat monitorovací a varovný systém.

Miroslav Pelta, předseda FAČR:

"Na fotbal je polovina všech sázek, proto leží největší odpovědnost za čistotu sportu na našem svazu. S policií spolupracujeme už rok. Nemůžeme ale bojovat sami, je nutná pomoc všech."

Podle Jansty je třeba mimo jiné přijmout daňové zákony na sázky tak, aby se co nejvíce zamezilo nelegálnímu sázení, které podle odhadů činí dvě pětiny sázek v zemi.

Zatím nejznámějším případem ovlivňování zápasů v českém sportu je podzimní skandál ve fotbale, kdy policie obvinila 11 hráčů z nižších soutěží. Těm disciplinární komise FAČR zastavila činnost, posléze jim však musela umožnit vrátit se k fotbalu. "Musíme dopracovat vnitřní předpisy, aby mohl být hráč vyřazen z prostředí, když bude obviněný z nelegální činnosti. Naše legislativní oddělení už na tom pracuje," řekl předseda FAČR Miroslav Pelta.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR a Česká unie sportu plánují boj proti ovlivňování sportu

Měl by se měnit i systém sázení. V současnosti lze například v jednom fotbalovém zápase vsadit na 250 různých věcí. "Je třeba, aby se zapracovalo na tom, aby se třeba sázelo na výsledek a ne na vedlejší produkty," prohlásil Pelta.

Každoročně se na světě objeví až 700 případů ovlivňování ve sportu, ale může jít jen o špičku ledovce. Podle odhadů by mohly být tisíce případů, které zůstaly neodhaleny. Na celosvětovém sázkařském trhu se má protočit až 750 miliard eur, z toho až 500 miliard je podle odhadů z nelegálních sázek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články