Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Uznávaný fotograf Tereba zemřel, byl prvním českým vítězem World Press Photo

Ve věku 85 let zemřel první český vítěz prestižní mezinárodní soutěže World Press Photo, sportovní a reportážní fotograf Stanislav Tereba. Zmíněné ocenění získal v roce 1959 ve své hlavní doméně, tedy sportovní fotografii. Tereba se však nevěnoval jen sportu, byl mimo jiné i jedním z dvorních fotografů zpěváka Karla Gotta.

Je nám líto, video expirovalo.
Ve věku 85 let zemřel uznávaný sportovní fotograf Tereba

Rodák z Prahy byl ve sportovním prostředí odmalička. Jeho otcem byl totiž stolní tenista Václav Tereba. Stanislav Tereba se vyučil fotografem a kariéru začínal podle webu World Press Photo v roce 1956 focením pro výrobce sportovního vybavení. Od roku 1960 následně po tři desítky let pracoval pro deník Večerní Praha. Později působil v dalších různých médiích a také jako fotograf na volné noze.

Jeho snímky mu vynesly několik cen v Česku i zahraničí. Jedno z největších ocenění pro fotografy, hlavní cenu World Press Photo, získal v roce 1959 za snímek fotbalového gólmana Miroslava Čtvrtníčka s názvem Brankář v dešti. "Bylo to ve druhém poločase. Ostatní fotografové už o přestávce odešli, ale já jsem chtěl mít jiný záběr než oni," popsal v minulosti Tereba vznik oceněné fotografie serveru iDnes.cz. Tereba se stal jedním z vůbec prvních vítězů soutěže World Press Photo, která vznikla v roce 1955.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články