Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Úvodní partie zápasu o mistra světa skončila po 45 tazích remízou

V Dubaji začal první partií souboj o mistra světa v šachu. Obhájce Magnus Carlsen v něm čelí svému ruskému vyzyvateli Janu Něpomňaščijovi. Úvodní partie, v níž měl Carlsen černé figury, skončila remízou po pětačtyřiceti odehraných tazích.

Zápas o mistra světa Něpomňaščij (vlevo) - Carlsen
zdroj: ČTK/AP autor: Kamran Jebreili

Něpomňaščij zvolil španělskou hru, ale výhodu zahájení ve výraznou převahu neproměnil. Už v 15. tahu si oba velmistři vyměnili dámu. Druhá partie je v metropoli Spojených arabských emirátů na programu v sobotu, s bílými figurami bude začínat Carlsen.

Souboj o titul je vypsaný na maximálně 14 partií. Za výhru je bod, při remíze půl pro každého. Šampionem bude šachista, který získá 7,5 bodu. V případě stavu 7:7 rozhodne tie-break s partiemi se zkráceným časovým limitem.

Carlsen je mistrem světa od roku 2013 a už třikrát titul obhájil. Pátý šachista světového žebříčku Něpomňaščij si právo vyzyvatele vydobyl v dubnu vítězstvím na Turnaji kandidátů. Jako jeden z mála hráčů má s Carlsenem pozitivní bilanci, čtyři partie vyhrál a jen jednu prohrál, nyní přibyla devátá remíza.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články