Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

V Dubaji se schyluje k zápasu o šachového mistra světa. Favoritem je Carlsen

Nejpozději za tři týdny bude světu znám nový mistr světa v šachu. V Dubaji se první partie odehraje v pátek, proti sobě stojí obhájce Magnus Carlsen a jeho vyzyvatel, ruský velmistr Jan Něpomňaščij. Na šachovnici se spolu střetnou čtrnáctkrát, favoritem je podle odborníků Carlsen.

Magnus Carlsen bojoval o titul mistra světa už čtyřikrát. Poprvé to bylo před osmi lety, kdy porazil Višvánáthána Ánanda. Indického šachistu zdolal i o rok později, kdy už do souboje vstupoval jako obhájce. Úspěšně odolal i dalším dvěma soupeřům: Sergeji Karjakinovi v roce 2016 a Fabinu Caruanovi o dva roky později.

V obou posledních případech šlo o velmi vyrovnaná klání, která rozhodoval až tie-break. Napínavou bitvu můžeme čekat i od následujícího souboje s Něpomňaščijem, který v minulosti Carlsenovi několikrát pomáhal, jako například v roce 2012 při turnaji v Londýně. Od té doby šel ale v žebříčku FIDE výrazně nahoru a nyní bude Carlsenovým vyzyvatelem.

Magnus Carlsen s norským krajanem, fotbalistou Erlingem Haalandem

Na zápas o mistra světa mělo dojít už v roce 2020, ale pandemie koronaviru si vynutila odklad. Nedohrál se totiž loňský jarní Turnaj kandidátů v Jekatěrinburgu a o vyzyvateli se mezi osmičkou velmistrů rozhodlo až v dohrávce druhé poloviny soutěže letos v dubnu. Celý turnaj tak nakonec zabral třináct měsíců a vítězem se stal právě Něpomňaščij.

Podle Carlsena to hrálo do karet ruskému šachistovi, který "první část" turnaje zakončil porážkou. "Když jednou prohraje, tak už se poté málokdy dokáže znovu zvednout," poznamenal pro norská média Carlsen. Sám se také vyjádřil, že jej nepovažuje za svého největšího soupeře. "Řekl bych, že Caruana a Ting Li-žen jsou silnější," prohlásil. Tomu odpovídá i žebříčkové postavení, v němž ruskému šachistovi patří "až" pátá pozice. 

"V nejsilnějších momentech je Něpomňaščij skoro stejně dobrý jako dobře hrající Carlsen. Ale špatný Carlsen je mnohem lepší než špatný Něpomňaščij," uvedl v rozhovoru pro web Chess24 bývalý mistr světa z let 2007-2013 Ánand, který bude v Dubaji zápas komentovat pro šachovou federaci. 

Podle Inda by ale roli mohla hrát i určitá mentální únava Carlsena. "Samozřejmě že Magnus je velkým favoritem, ale Jan bude mít určitě také svou šanci. Magnus to má složité v tom, že už to bude jeho pátý zápas (o mistra světa), takže si nemyslím, že ho to motivuje tak jako dříve," prohlásil Ánand.

A Carlsenovi do karet nehraje ani dosavadní bilance obou šachistů. Z dosavadních třinácti klasických partií porazil jednatřicetiletého Něpomňaščije jen jednou, zatímco Rus uspěl čtyřikrát. Zbylých osm vzájemných setkání nad šachovnicí skončilo remízou. Pozitivní bilanci s Carlsenem příliš soupeřů nemá a norský obhájce si je toho vědom.

Jan Něpomňaščij
zdroj: Chessbase.com

"Je to jeden z hráčů, kteří mě umějí přehrát. Když má motivaci, hraje velmi silně," řekl Carlsen před časem. A to se nakonec skutečně může ukázat jako klíčové. Excelentně hrající Něpomňaščij už několikrát ukázal, že na Carlsena umí. Nyní to musí prokázat na nejvyšší možné úrovni. V Dubaji se první partie hraje v pátek 26. listopadu. 

Začátek zápasu může být klíčový a Carlsen už prohlásil, že chce využít možné úvodní nervozity soupeře. "Jenže Jan se ho nebojí. Vlastně si myslím, že se nebojí vůbec nikoho," uvedl velmistr Robert Hess, který bude zápas komentovat pro web Chess.com. "Myslím, že jsem připravený," poznamenal pouze Něpomňaščij.

Souboj je nově vypsán na čtrnáct partií, šampionem tak bude ten, kdo získá 7,5 bodu. V případě nerozhodného stavu rozhodne tie-break s partiemi se zkráceným časovým limitem. Vedle titulu jsou ve hře dva miliony dolarů, z toho vítěz získá 1,2 milionu (27 milionů korun), v případě vítězství až v tie-breaku pak 1,1 milionu (24,8 milionu korun).

Zdroj
ČT sport, ČTK, chess.com, chess24.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články