Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Unie profesionálních trenérů má sloužit k předávání zkušeností

Praha - Čeští trenéři si chtějí předávat zkušenosti, navzájem si pomáhat i být příkladem etického chování. Proto v lednu vznikla pod patronátem Českého olympijského výboru (ČOV) Unie profesionálních trenérů. Duchovním otcem trenérské unie je šéf volejbalistů Zdeněk Haník a mezi zakládající členy patří například oštěpařská legenda Jan Železný, trenér basketbalové reprezentace žen Lubor Blažek nebo hokejový kouč Marián Jelínek.

Trenéři Lubor Blažek a Zdeněk Haník
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Pořád v poslední době říkám, že je na sport míň a míň peněz, ale výsledky se nezhoršují. Je to především v tom, že máme ohromné trenérské know-how, a proto je důležité, aby profesionální trenéři měli vlastní organizaci. Je důležité se setkávat a komunikovat a informace si vyměňovat," řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Vstup do Unie profesionálních trenérů je dobrovolný a má čtyři podmínky. Je zatím určena pro aktivní trenéry v nejvyšších soutěžích a v reprezentaci, kteří dosáhli nejvyššího trenérského vzdělání. "Pro začátek, aby to mělo energii, ale určitě by to pak mělo jít dolů a zvyšovat záběr," plánoval Haník. Kouči dále musejí být plnoletí s českým občanstvím a bez podpisu etického kodexu trenéra je rada unie nepřijme.

Zdeněk Haník: "Je to první pokus o sebeurčení trenérů. Trenér každý víkend bojuje o své živobytí, je pod tlakem, dělá závažná rozhodnutí, je tlačen zespodu i shora. V případě neúspěchu je první na tapetě a myslím, že trenérský cech si zaslouží zastání. Trenéři mají výrazně co říci i při procesu reorganizace českého sportu."

Vznik trenérské unie uvítali mimo jiné i asistent trenéra u triumfu hokejistů na olympiádě v Naganu a bývalý kouč v NHL Slavomír Lener, dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor či úspěšná trenérka atletek Martina Blažková. "Každý trenér si chrání své know-how, ale nemá žádný patent a chybí možnost proniknout do jiných sportů, což bych ráda. Atletika je základem mnoha sportů, ale i od nich, si myslím, můžu získat hodně věcí pro náš trénink," řekla Blažková.

Jedním z hlavních bodů trenérské unie je etický kodex, jehož iniciátorem byl Jelínek. "Kouč je svým chováním příkladem svým svěřencům a musí dodržovat pravidla i směrem ke kolegům či zaměstnavateli," řekl Jelínek. "Sport by se mohl stát nositelem a zastáncem hodnot celé naší společnosti. Hodně lidí v naší společnosti by mělo etický kodex podepisovat každé ráno," řekl Blažek.

Podle Haníka nejde o direktivu, ale o normu a trenéři kodex nevnímají jako překážku. "Nikoho to nebrzdilo, nikdo se tím necítil svazován. Špičkový trenér totiž ví, že musí vyjít se zaměstnavatelem, musí umět pracovat s lidmi. Je pod tlakem médií a musí s nimi umět komunikovat, to patří k inteligenci trenéra," řekl Haník.

Unie nemá být odborářskou organizací bojující za práva trenérů. "V žádném případě není odborářská," řekl rázně Haník. "Žádné stávky a bojování za práva trenérů nechceme, to si musí vybojovat každý sám. Jde o výměnu názorů a etický kodex, který má spoluvytvářet normu, kterou trenéři chtějí ctít." Naopak chce být partnerem akademického prostředí, má v plánu zabývat se oblastí vědecko-metodického servisu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články