Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Úmrtí v roce 2021: Odešli Bombarďák Müller, hokejová legenda Suchý i ...

I ti nesmrtelní se paradoxně stávají nesmrtelnými, právě až když odejdou do sportovního nebe. I letos odcházely na věčnost legendy. K těm největším osobnostem, které opustily sportovní svět, patří fotbalový útočník Gerd Müller, hokejový obránce Jan Suchý, fotbalový trenér Jozef Vengloš a další, jejichž příběhy určitě stojí za připomenutí.

Jan Suchý
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Gerd Müller: Porážel soupeře, porazil i alkohol

Hvězda fotbalového Bayernu Mnichov vyhrála, co se dalo, a s 365 góly je dosud nejlepším střelcem Budnesligy. “Bez Gerda Müllera by Bayern nebyl tím klubem, který dnes všichni milujeme. Jeho jméno a vzpomínka na něj budou žít věčně," okomentoval úmrtí podsaditého kanonýra (75) s přezdívkou “Bombarďák“ předseda Bayernu Herbert Hainer.

A bývalý gólman Bayernu i německé reprezentace Oliver Kahn, jenž je dnes výkonným ředitelem Bayernu, dodal: “Jeho úspěchy jsou nepřekonatelné a budou navždy součástí úžasných dějin Bayernu a celého německého fotbalu.“

Gerd Müller
zdroj: ČTK/DPA autor: firo Sportphoto

Müller pomáhal dostat Bayern mezi největší kluby světa. Během 15 sezon nastřílel za bavorský klub v 607 utkáních soupeřům 566 gólů a pomohl vyhrát třikrát PMEZ (předchůdce Ligy mistrů), jednou Pohár vítězů pohárů, Interkontinentální poháru i získat čtyři ligové tituly. Až téměř po padesáti letech překonal jeho střelecký rekord 40 gólů v sezoně 1971/72 Robert Lewandowski. Ten se v minulé sezoně trefil jednačtyřicetkrát.

Dalších 68 branek dal Müller v 62 duelech reprezentace NSR, které výrazně pomohl k titulu mistrů světa 1974 i Evropy 1972.

Po konci v Bayernu hrál ještě tři roky v zámoří a s fotbalem skončil v roce 1982, ale na konec kariéry si zvykal těžko a svoji pozornost až příliš věnoval alkoholou. "Stala se ze mě troska," vzpomínal.

Ale pomohli mu bývalí spoluhráči z Bayernu. Přesvědčili ho, aby šel na léčení. Později pro Bayern vyhledával talenty a udělal si nejvyšší trenérskou licenci a až do roku 2014 fungoval v klubu jako asistent mládežnických a rezervních celků. Poslední roky strávil v domě s pečovatelskou službou, protože trpěl Alzheimerovou chorobou.

Suchý: Ten, co padal do střel

V chráničích, které by dneska nikdo nevzal ani na hokejbal, padal hokejový obránce Jan Suchý (76) do střel a tlumil tělem puky. Přitom to nebyl žádný vazoun bez mozku. Naopak jeden z prvních moderních obránců, spíš střízlík, který rád vymýšlel. Techniku na to měl skvělou, a jak mohl, hnal se do útoku. V letech 1969 a 1971 byl vyhlášen nejlepším obráncem mistrovství světa, čtyřikrát se dostal do All stars týmu. Patřily mu také první dva ročníky ankety Zlatá hokejka.

I proto má své místo v mezinárodní Síni slávy a v té domácí samozřejmě také. Ve sbírce trofejí měl stříbro z olympiády v Grenoblu 1986, čtyři stříbrné a dvě bronzové medaile z mistrovství světa. S Duklou Jihlava uhrál sedm titulů mistrů republiky, tehdy ještě Československé.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřela hokejová legenda Jan Suchý

Za reprezentaci dal ve 160 utkáních 44 gólů, což je mezi obránci maximum stále. V sezoně 1968/69 také jako dosud jediný obránce ovládl kanadské bodování tuzemské ligy.

O zlato z MS 1972 v Praze přišel kvůli tomu, že pár měsíců před startem šampionátu zavinil dopravní nehodu, při níž zahynul jeden z jeho spolucestujících. Kvůli alkoholu, který po nehodě našli v jeho krvi, strávil devět měsíců ve vězení. Ale ani poté si s životosprávou hlavu příliš nelámal.

"Svým stylem hry předběhl dobu o několik desetiletí,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král.

V lize Suchý nastřílel v dresu jihlavské Dukly 162 gólů v 561 zápasech, v sezoně 1968/69 jako dosud jediný obránce ovládl kanadské bodování. Na sklonku kariéry si zahrál v Německu a v Rakousku, poté dělal v Havlíčkově Brodu asistenta trenéra či obchodního manažera klubu.

Kromě hokeje hrál velmi dobře i fotbal, byl v dorostenecké reprezentaci a měl nabídku z Dukly Praha, ale dal přednost hokeji.

Vengloš: Trenérská legenda

Velkou osobností československého sportu byl i trenér Jozef Vengloš (84), který v roce 1980 dovedl národní fotbalový tým bronzu na mistrovství Evropy a dvakrát si s ním zahrál i na mistrovství světa. V roce 1990 se stal prvním zahraničním trenérem v anglické lize, když jej angažovala Aston Villa. Trénoval také Celtic Glasgow nebo Sporting Lisabon.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel Jozef Vengloš. Slavnému fotbalovému trenérovi bylo 84 let

Jako asistent byl Vengloš také u slavného triumfu Československa na mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradě. Po rozpadu Československa byl prvním trenérem slovenské reprezentace a poté působil i jako expert FIFA pro vzdělávání trenérů a fungoval i jako technický delegát na mezinárodních akcích. Získal od UEFA diamantový řád za zásluhy o rozvoj fotbalu i dostal nejvyšší ocenění i od FIFA.

Marchand: Malý velký rekordman po stovce

Říkali mu, že je moc malý pro cyklistiku. Nakonec Robert Marchand zemřel ve věku 109 let, jako nejstarší cyklista světa. Věnoval se sportovní gymnastice a později pracoval jako hasič. "Jezdil jsme i na kole, ale lidé z mého klubu říkali, že jsem moc malý a že to nikdy nikam nedotáhnu. Tak jsem toho nechal, čemuž se teď směju," řekl Marchand, který měřil 158 centimetrů, v jednom rozhovoru.

V roce 2018 překonal v cyklistice světový rekord v kategorii nad 105 let vytvořené speciálně kvůli němu. Za hodinu tehdy dokázal ujet 22,547 kilometru. O čtyři roky dříve překonal vlastní maximum v hodinovce v kategorii nad 100 let 26,927 kilometru, dva roky předtím zvládl 100 kilometrů za rovněž rekordních 4:17:27 hodiny. Dodržoval životosprávu - sportoval, jedl hodně zeleniny a ovoce, kávu i alkohol pil jen střídmě a nekouřil. Až v roce 2017 měl menší problémy s krevním tlakem, se sluchem a revmatismem.

Falta: Střílel i trénoval

Jeden z nejúspěšnějších domácích pistolářů Ladislav Falta (85) měl stříbrnou medaili za rychlopalbu na olympijských her v Mnichově 1972 a řadu medailí z mistrovství světa i Evropy a po ukončení závodní kariéry dlouho působil jako reprezentační trenér.

Startoval na třech olympiádách, po devátém místě z Tokia a desátém z Mexika jej v Mnichově o jediný bod předstihl pouze vítězný Polák Józef Zapedzki. Stříbro získal Falta i na MS 1970 ve Phoenixu, kde též přispěl ke dvěma týmovým triumfům. Třikrát se stal individuálním mistrem Evropy, kromě rychlopalby také ve velkorážní i standardní pistoli.

Byl v roce 1975 jedním ze zakládajících členů Čs. klubu olympioniků, v jeho předsednictvu působil několik volebních období. V 90. letech byl po téměř čtyřech dekádách v rámci snižování stavů propuštěn z armády, poté pracoval jako instruktor u bezpečnostní agentury. Už jako penzista založil s několika přáteli střelecký klub LEV Hradec Králové.

Mr. Ranger: Překonal i ochrnutí

Věrný hokejovému týmu New York Rangers byl celou osmnáctiletou kariéru. Kanadský útočník Rod Gilbert (80) měl proto přezdívku "Mr. Ranger". Skončil s bilancí 1065 zápasů a 1021 bodů (406+615). Rok po ukončení kariéry vyřadil klub jeho číslo jako první z užívání. V roce 1982 byl uveden do Síně slávy v Torontu. Přitom v devatenácti letech upadl při zápase kvůli nečistotám na ledě, zlomil si obratel a dva měsíce byl ochrnutý. Po operaci páteře se ale dokázal k hokeji vrátit. Osmkrát si zahrál v Utkání hvězd NHL a reprezentoval Kanadu ve slavné Sérii století v roce 1972 proti Sovětskému svazu.

Růžička: Nejstarší český olympionik

Čtyři roky do stovky scházely bývalému sportovnímu gymnastovi Zdeňku Růžičkovi, který na olympijských hrách v Londýně v roce 1948 získal dva bronzy na kruzích a v prostných. Startoval také na OH 1952 v Helsinkách, 1956 v Melbourne a byl nejstarším českým olympionikem. Ještě loni při oslavách svých 95. narozenin se staral o dům a zahradu a vzpomínal na svá závodní léta a vrchol kariéry na poválečných hrách v Londýně. "Pamatuji si dobře celou tu sestavu, mám ji pořád před sebou. Ale medaile jsem ani neočekával," vzpomínal pro Českou televizi na Londýn 1948.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvojnásobný olympijský medailista Růžička zemřel ve věku 96 let

Rodák z Ivančic u Brna dlouhá léta působil jako trenér v brněnských oddílech, do roku 2004 byl rovněž starostou Sokola Brno. Je držitelem Ceny fair play Českého olympijského výboru a členem Sportovní síně slávy města Brna.

Rogge: Šéf MOV, který nechtěl gigantické hry

Bývalý předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge (79) byl známý jako jachtař, byl mistrem světa i ragbista a ortoped, ale hlavně vedl MOV v letech 2001 až 2013, poté byl čestným předsedou. Po zvolení tenhle Belgičan označil za svou prioritu boj proti dopingu a korupci a také proti gigantismu a okázalosti olympiád. "Bude se na něj vzpomínat především jako na propagátora mládežnického sportu a zakladatele olympijských her mládeže," řekl jeho nástupce ve funkci Thomas Bach.

Jacques Rogge
zdroj: The Guardian

Mosley: Udělal F1 bezpečnější

Rakovině podlehl bývalý dlouholetý předseda Mezinárodní automobilové federace Max Mosley (81). Ve funkci předsedy se mimo jiné zasadil o výrazné zpřísnění bezpečnostních podmínek ve formuli 1 po Velké ceně San Marina v Imole v roce 1994, během které při nehodách zahynuli trojnásobný mistr Ayrton Senna a Roland Ratzenberger.

Mosley v roce 2008 v čele FIA ustál aféru se sexuálními orgiemi s nacistickou tematikou. O rok později však po neshodách se stájemi formule 1 kvůli novým pravidlům nekandidoval a nahradil jej někdejší šéf Ferrari Jean Todt.

Max Mosley
zdroj: www.papermag.com

Sedych: Zemřel, ale jeho rekord platí

Dvojnásobný olympijský vítěz v hodu kaldivem Jurij Sedych (66) drží dosud platný světový rekord. Je považován za největší osobnost v historii své disciplíny. Vedle olympijských titulů z Montrealu a Moskvy získal i stříbro ze Soulu, jednou se stal mistrem světa a třikrát mistrem Evropy. Šestkrát překonal světový rekord až na dosud platných 86,74 z roku 1986. Přes osmdesátimetrovou hranici hodil v 77 závodech.

Po ukončení kariéry se přestěhoval do Francie, kde trénoval svoje nástupce. Kladivem házely i obě jeho dcery.

Greaves: Rekord anglické ligy drží dál

Jeden z nejslavnějších anglických fotbalových útočníků Jimmy Greaves (81) měl titul mistra světa z roku 1966. Legenda Tottenhamu zemřela šest let poté, co utrpěla mozkovou mrtvici. Za Tottenham dal 266 gólů a jeho 37 branek ze sezony 1962/63 je stále klubovým rekordem.

Kariéru zahájil v Chelsea, za kterou zaznamenal 124 gólů. Hrál také za West Ham a krátce za AC Milán. Jeho 357 branek v nejvyšší anglické soutěži je i padesát let po konci jeho kariéry v roce 1971 nepřekonaným rekordem.

Vzpomínka na Jimmyho Greavese přímo na stadionu Tottenhamu
zdroj: Reuters

V anglické reprezentaci nastoupil k 57 zápasům a nastřílel 44 gólů. V historické tabulce jsou před ním pouze Wayne Rooney, Bobby Charlton a Gary Lineker.

Na mistrovství světa v Anglii v roce 1966 odehrál Greaves tři zápasy v základní skupině, než se zranil. V sestavě ho nahradil Geoff Hurst, který ve vítězném finále (4:2) proti tehdejšímu Západnímu Německu vstřelil hattrick.

Greaves tehdy nedostal zlatou medaili, která se rozdávala jen 11 hráčům, kteří nastoupili k finále. Dodatečně ji dostal až v roce 2009.

Jindra: Poslední ze zlaté olympijské čtyřky

Olympijský vítěz ve veslování Jan Jindra (89) zemřel jako poslední z vítězné posádky OH v Helsinkách 1952, kde triumfoval se Stanislavem Luskem, Karlem Mejtou, Jiřím Havlisem a kormidelníkem Miroslavem Korandou.

Třeboňská posádka senzačně porazila o tři sekundy silnou švýcarskou čtyřku, za sebou nechala i veslaře USA a vybojovala premiérovou olympijskou medaili pro české veslování.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský vítěz ve veslování z Helsinek Jindra zemřel ve věku 89 let

O osm let později Jindra vybojoval olympijský bronz s osmiveslicí na hrách v Římě.

V roce 1953 získal Jindra na čtyřce i evropský titul a o rok později bronz. Další závodní dráhu spojil s osmiveslicí, na níž přidal v roce 1956 do sbírky další zlato z ME. Zúčastnil se pak ještě dvou olympiád. V Melbourne v roce 1956 vypadl s osmou v semifinále, v Římě o čtyři roky později se rozloučil s kariérou bronzem.

Hunt: Liverpoolský rekordman

Po dlouhé nemoci odešel anglický fotbalový mistr světa z roku 1966 a jeden z vůbec nejlepších střelců Liverpoolu Roger Hunt (83). Ve 492 soutěžních zápasech dal za Liverpool 285 gólů, což překonal až v 90. letech Ian Rush. Jeho 244 ligových branek tvoří rekord klubu dál. S "Reds" vyhrál ligové tituly v letech 1964 a 1966, kdy se stal také mistrem světa.

Na domácím šampionátu odehrál Hunt včetně vítězného finále proti tehdejšímu Západnímu Německu šest zápasů a vstřelil tři góly. Celkem měl v národním týmu bilanci 34 utkání a 18 gólů.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Santana: Otevřel jsi nám dveře, vzkázal Nadal

Legendární tenista Manuel "Manolo" Santana (83) byl prvním Španělem, který získal grandslamový titul. Bývalá světová jednička vyhrála čtyři turnaje velké čtyřky – dvakrát Paříž, jednou US Open a Wimbledon. V roce 1984 byl Santana uveden do tenisové Síně slávy.

Mezi muži na něho navázal až v roce 2008 Rafael Nadal. "Navždy budeš jedinečný a mimořádný. Jak už jsem mnohokrát řekl: tisíceré díky za všechno, co jsi pro naši zemi udělal, a za to, že jsi ostatním otevřel dveře. Vždycky jsi byl mým vzorem, přítelem a někým, kdo je nám všem blízký," napsal dvacetinásobný grandslamový šampion Nadal v kondolenci na twitteru.

Hold Santanovi vzdali mimo jiné i španělský král Filip VI. či premiér Pedro Sánchez. Vzpomínku přidala i americká tenisová legenda Billie Jean Kingová, která stejně jako Santana získala první wimbledonský titul v roce 1966. "Zatančili jsme si spolu první tanec na plese," připomněla tradici.

Santana během kariéry získal celkem 72 turnajových titulů, vyhrál i olympijský turnaj v Mexiku, v roce 1968 byl ale tenis jen ukázkovým sportem. V letech 1980 až 1985 a 1995 až 1999 daviscupový tým vedl jako kapitán.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Hunter: Prohrál s dopingem

Někdejší mistr světa ve vrhu koulí C. J. Hunter, bývalý manžel sprinterky Marion Jonesové se dožil jen dvaapadesáti let. Stejně jako jeho manželka se zapletl do skandálu laboratoře BALCO. Trénoval vrhače na vysoké škole, kde poznal Jonesovou, jež tehdy hrála basketbal. Kvůli jejich vztahu musel univerzitu opustit. V roce 1998 se s Jonesovou oženil, ale manželství vydrželo jen čtyři roky.

Mezitím ukončil Hunterovu kariéru dopingový skandál, když měl před olympijskými hrami 2000 v Sydney pozitivní test na nandrolon. O několik let později začal spolupracovat s vyšetřovateli, kteří se zabývali dopingovou aférou kolem laboratoře BALCO a svědčil i proti své bývalé manželce. Ta až v roce 2007 přiznala doping, v letech 2000 a 2001 dopovala. Medaile ze Sydney musela vrátit stejně jako stříbro a bronz z MS 2001 v Edmontonu.

Williams: Legenda F1

Frank Williams (79) založil v roce 1977 společně s Patrickem Headem tým, jenž ve formuli 1 devětkrát vyhrál Poháru konstruktérů a jeho piloti získali sedm titulů. Posledním mistrem světa ve Williamsu byl v roce 1997 Kanaďan Jacques Villeneuve.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

V roce 1986 měl automobilovou nehodu a poté byl upoután na invalidní vozík, přesto stáji šéfoval společně s dcerou Claire až do roku 2012. V posledních letech měl zdravotní problémy. Vloni v létě stáj prodali americké společnosti Dorilton Capital a oba Williamsovi pak z týmu odešli, čímž po 43 letech skončila rodinná éra v jedné z historicky nejúspěšnějších stájí F1. Dvakrát byl také hospitalizován se zápalem plic, naposledy vloni v prosinci. V nemocnici strávil i svoje poslední dny.

Pazdera: Nezapomenutelné sólo v Budapešti

Arnošt Pazdera (92) byl nejstarším fotbalovým reprezentantem. Za Spartu nastřílel v 597 zápasech 114 gólů a má s letenským celek tituly z let 1952 a 1965. Za reprezentaci odehrál v 50. letech 19 zápasů a z jeho tří gólů je nezapomenutelný ten, jímž v roce 1956 po sólu z půlky hřiště pomohl udolat třináct let doma neporažený maďarský celek 4:2.

Arnošt Pazdera
zdroj: FAČR

PŘEMOHLA JE NEMOC

Rakovině mozku podlehl bývalý hokejový reprezentant a trenér Ladislav Lubina (54), člen bronzového týmu ze zimních olympijských her v Albertville 1992 a tří bronzů z mistrovství světa. Po ukončení hráčské kariéry v extralize trénoval Pardubice, Brno a Slavii. Vedl i Nové Zámky na Slovensku či Pavlodar v Kazachstánu. Naposledy trénoval Prostějov. V červenci 2008 způsobil dopravní nehodu, při níž zahynul otec fotbalisty Vratislava Lokvence. Lubina od nehody utekl, za více než šest hodin se přihlásil na policii. V květnu 2009 byl za nehodu, útěk od nehody a neposkytnutí pomoci odsouzen na dva roky podmíněně.

Je nám líto, video expirovalo.
Bývalý trenér a útočník Lubina podlehl rakovině

Bývalý profesionální šampion polotěžké váhy boxer Marvin Hagler (66) měl v letech 1980 až 1987 tituly všech čtyř hlavních organizací a dvanáctkrát úspěšně obhájil. Ze 67 zápasů v profi ringu prohrál jen tři a 62 vyhrál, z toho 52 K.O. Údajně byl krátce před smrtí hospitalizován s bolestí na hrudi a problémy s dýcháním.

Slavný belgický fotbalista Wilfried Van Moer (76), jeden ze strůjců senzačního stříbra z mistrovství Evropy 1980 v Itálii, podlehl krvácení do mozku v nemocnici v Lovani. Kvůli 168 cm vysoké postavě a vůdcovským schopnostem měl přezdívku Malý generál.

Krátký boj s rakovinou slinivky prohrál bývalý slavný hokejový brankář Tony Esposito (78). Legenda Chicaga Blackhawks získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka soutěže a třikrát Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře. Šestkrát byl vybrán do Utkání hvězd a v roce 1988 byl uveden do Síně slávy. V NHL odehrál 886 zápasů a připsal si 423 výher, s 76 čistými konty je na desátém místě historické tabulky soutěže. Po ukončení kariéry působil čtvrt století až do roku 2008 jako ambasador klubu.

Tony Esposito
zdroj: nhl.com

Slavný polský cyklista Ryszard Szurkowski (75) vyhrál v sedmdesátých letech čtyřikrát Závod míru, byl také třikrát mistrem světa mezi amatéry a získal dvě stříbrné olympijské medaile. Později byl i úspěšným trenérem. Zdravotní problémy měl od roku 2018, kdy si po těžkém pádu v závodě veteránů v Německu poranil páteř a zůstal ochrnutý.

Další oběť si vyžádala Rallye Dakar v Saúdské Arábii. Zraněním hlavy o pádu v sedmé etapě podlehl při leteckém převozu do vlasti francouzský motocyklový jezdec Pierre Cherpin (52). Ten byl po nehodě operován v Sakace a poté byl uveden do umělého spánku. Na Dakaru startoval počtvrté, dvakrát ho dokončil. Před startem říkal: "Nejedu vyhrát, jedu zažít dobrodružství a objevovat krajiny, které bych bez Dakaru nikdy nemohl spatřit."

Na selhání srdce zemřel legendární americký baseballový trenér Tommy Lasorda (93), který v MLB koučoval dvacet let Los Angeles Dodgers a v letech 1981 a 1988 s nimi vyhrál Světovou sérii. Infarkt postihl Lasordu už v roce 1996 a přiměl ho skončit s trénováním. Po dalším infarktu v roce 2012 mu lékaři voperovali kardiostimulátor.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Zemřela bývalá úspěšná běžkyně na 400 a 800 metrů Helena Fuchsová (55). Medailistka z halových i venkovních atletických šampionátů podlehla zákeřné nemoci. Aktivní kariéru Fuchsová ukončila v roce 2004. Pak pracovala jako kondiční trenérka.

Po krátké nemoci zemřela klubová legenda Manchesteru City a anglický fotbalový reprezentant Colin Bell (74). Bývalý záložník odehrál v letech 1966-1979 za tým 492 zápasů a vstřelil v nich 152 gólů. Po osmačtyřicetinásobném reprezentantovi pojmenována jedna z tribun klubového stadionu.

V Paříži po dlouhé nemoci zemřel trojnásobný vítěz Rallye Dakar a pozdější dlouholetý ředitel slavné soutěže Hubert Auriol (68). Dakar vyhrál na motocyklu poprvé v roce 1981, druhý triumf si připsal o dva roky později. V roce 1987 si při závodu zlomil kotníky, na Dakaru ale poté startoval s automobilem a v roce 1992 jako první dokázal vyhrát obě hlavní kategorie. Později byl devět let ředitelem rallye. V roce 2019 byl uveden do Síně slávy Mezinárodní automobilové federace.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel velmistr Kaválek

Po krátké nemoci zemřel šachový velmistr Lubomír Kaválek (77). Někdejší dlouholetý hráč první světové desítky se prosadil i v USA, kde žil od roku 1970. Kaválek patřil mezi největší osobnosti československého a amerického šachu. Mistrem republiky se stal poprvé v 19 letech. Po sovětské invazi do Československa, během níž se účastnil turnaje v Polsku, emigroval do Německa. O dva roky později se usadil v USA, kde se stal šachovým profesionálem a získal občanství. Třikrát vyhrál mistrovství USA a svou novou vlast také reprezentoval na šachových olympiádách, kde jako vedoucí hráč amerického týmu pomohl vybojovat jednu zlatou a pět bronzových medailí.

V Las Vegas zemřel bývalý mistr světa v boxerské těžké váze Leon Spinks (67). Olympijský vítěz a přemožitel Muhammada Aliho bojoval s rakovinou prostaty. Spinks se postaral v únoru roku 1978 o jedno z největších překvapení v historii boxu, když ve svém teprve osmém profesionálním zápase porazil Aliho. Šampion si ho tehdy vybral jako lehčího vyzyvatele, ale Spinks ho po 15 kolech o jeho mistrovské pásy připravil. O sedm měsíců později vyhrál odvetu favorit Ali a vzal si tituly zpět. Spinks poté už o titul boxoval jen jednou v roce 1981 proti Larrymu Holmesovi a prohrál technickým K.O. ve třetím kole. Měl zlatou olympijskou medaili z Montrealu 1976.

Muhammad Ali v zápase s Leonem Spinksem
zdroj: REUTERS/ACTION IMAGES

Dva měsíce marně bojoval s covidem bývalý mistr světa v závodech silničních motocyklů a šéf týmu MotoGP Fausto Gresini (60). Někdejší italský jezdec byl v nemocnici v Boloni opakovaně uveden i do umělého spánku, z něhož už se neprobudil.

Srdeční problémy, které jej postihly při oslavě narozenin, stály za úmrtím bývalého kapitána čínské fotbalové reprezentace Čang En-chua (48). Většinu kariéry strávil v klubu Dalian Wanda, ale krátce působil i ve druhé anglické lize v týmu Grimsby Town.

Mistr světa a dvojnásobný mistr Evropy ve veslování Filippo Mondelli (26) z Itálie podlehl rakovině kosti v levé noze. Tituly měl z párové čtyřky i z dvojskifu. Celkově vybojoval na MS a ME šest cenných kovů.

Je nám líto, video expirovalo.
Fryčer zemřel, spoluhráči vzpomínají

Po krátké nemoci zemřel bývalý hokejový útočník a později trenér Miroslav Fryčer (61). Dvojnásobný medailista z mistrovství světa, který startoval i na olympijských hrách, se v roce 1985 představil jako první Čech v Utkání hvězd NHL. O jeho úmrtí informoval klub Znojemští Orli, ve kterém trénoval a působil i jako sportovní manažer.

Zemřela bývalá elitní belgická cyklokrosařka Jolien Verschuerenová (31). Vicemistryně Evropy z roku 2015 podlehla rakovině mozku. V roce 2018 ji odoperovali zhoubný nádor. Předloni a loni se Belgičanka pokoušela o comeback, zdravotní stav jí ale neumožnil dosáýhnout bývalé výkonnosti.

Zemřel legendární volejbalový trenér Jiří Teplý (67), který během bezmála třicetiletého angažmá dovedl hráčky Olomouce v české lize k pěti mistrovským titulům.

Po devětatřiceti letech v komatu zemřel bývalý francouzský fotbalový reprezentant Jean-Pierre Adams (73). Za Francii odehrál v 70. letech 22 zápasů. V kómatu byl od roku 1982 poté, co před běžnou operací kolena dostal téměř smrtelnou dávku anestetik, která mu poškodila mozek.

MOHLI TU JEŠTĚ BÝT, ALE...

Většina sportovních legend odešla sešlostí věkem nebo po nemoci, ale někteří končili svoji pouť tragicky a příliš brzy.

Brankář portugalské házenkářské reprezentace Alfredo Quintana (32) utrpěl při tréninku infarkt a zemřel v nemocnici. Rodák z Havany získal portugalské občanství v roce 2014.

Hokejový obránce Marek Trončinský (32) si zahrál i za reprezentaci a podle webu CNN Prima News za jeho smrt mohly i drogy. Trončinský působil ještě v úvodu sezony 2019/20 v Litvínově, pak odešel do britského Sheffieldu. V minulé sezoně hrál za Gyergyói HK v rumunské i maďarské soutěži. Dvě sezony odehrál i v KHL, v extralize byl i v Kladně, Liberci, Třinci, Mladé Boleslavi a Pardubicích.

Po pěti letech tragicky zemřel další jezdec v seriálu mistrovství světa silničních motorek. Švýcarský závodník Jason Dupasquier (19) podlehl zraněním hlavy po pádu v kvalifikaci na Velkou cenu Itálie v kubatuře Moto3, po němž do něho narazil soupeř.

Je nám líto, video expirovalo.
Viňalesův bratranec nepřežil nehodu při závodě

Za řídítky motocyklu zemřel také španělský jezdec Dean Berta Viňales (15) v závodu kategorie Supersport 300 v Jerezu. Bratranec hvězdy MotoGP Mavericka Viňalese skončil na zemi dvě kola před koncem závodu s dalšími třemi jezdci a utrpěl vážná zranění hlavy a hrudníku a i přes okamžitý zákrok záchranářů v lékařském centru závodiště zemřel.

Lotyšský hokejový reprezentant Matiss Kivlenieks (24), který odchytal i osm zápsů v NHL za Columbus zemřel poté, co ho smrtelně zranila zábavní pyrotechnika při oslavách Dne nezávislosti ve státě Michigan, když selhal ohňostroj.

Dvojnásobná bronzová medailistka z mistrovství světa a čtvrtá žena ze závodu v běhu na 5000 metrů na olympijských hrách v Tokiu Agnes Tiropová (25) z Keni byla nalezena zavražděná ve svém domě v Itenu. Podzřelý byl její manžel.

Při lavinovém neštěstí na hoře Lackenspitze zahynul i talentovaný rakouský motokrosař René Hofer (19). V lavině přišli o život tři členové jedenáctičlenné výpravy. Tovární jezdec KTM v říjnu vyhrál Velkou cenu Pietramuraty ve třídě MX2 a v konečném pořadí mistrovství světa skončil šestý.

V rakouském Söldenu tragicky zahynul slovinský snowboardista Marko Grilc (38), když při prohlídce sjezdovky před natáčením bez helmy upadl, narazil hlavou na kámen a navzdory okamžité první pomoci na místě zemřel. Grilc vyhrál jeden závod Světového poháru a v roce 2009 skončil celkově druhý v Big Airu.

Jordánský boxer Rašíd As-Svaisát (19) podlehl zraněním mozku, která utrpěl během juniorského mistrovství světa v polském městě Kielce. Devatenáctiletý boxer zemřel v nemocnici více než týden poté, co zkolaboval ve 3. kole kategorie do 81 kg proti Estonci Antonu Vinogradovi.

Boris Sádecký
zdroj: Bratislava Capitals autor: iclinic-capitals.sk

Slovenský hokej zažil krátce po sobě dva šoky v týmu Bratislava Capitals. Nejdříve po selhání srdce při utkání ICE Hockey League v Dorbirnu zemřel v nemocnici útočník Boris Sádecký (24) a krátce poté se oběsil generální ředitel stejného klubu a bývalý hráč Dušan Pašek (36). Stejnou smrt si zvolil před 23 lety i Paškův otec, bývalý reprezentant. Tým poté oznámil, že tuto sezonu nedohraje.

Bývalá francouzská lyžařka a snowboardistka Julie Pomagalská (40), která měla medaile ze světových šampionátů v obou disciplinách, zahynula pod lavinou ve švýcarských Alpách. Mistryni světa ve snowboardcrossu z roku 1999 se nepodařilo záchranářům včas vyprostit. Skupina čtyř lyžařů ve volném terénu na svahu hory Gemsstock strhla lavinu a tři z nich zvalila.

Ruský hokejový obránce Timur Fajzutdinov (19) podlehl vážnému zranění hlavy, které utrpěl v zápase play-off juniorské ligy MHL na ledě Jaroslavle po zásahu pukem. Odchovanec Čeljabinsku byl kapitánem Dynama Petrohrad.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články