Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ukousnutí ucha? Řádění Nurmagomedova bylo horší, řekl Tyson. Jiní volají po sebrání pásu

Místo chvalozpěvů, jak přejel v boji o titul šampiona UFC v lehké váze Conora McGregora, míří na Chabiba Nurmagomedova nadále pořádně tvrdá kritika. Po skandálním závěru s útokem na tým soupeře a dalšími bitkami se nahlas mluví o tom, že by Dagestánec mohl dostat stopku a přijít o vítězný pás. A ostrá slova si vyslechl i od kontroverzní legendy boxu Mika Tysona.    

Řádící zápasník Chabib Nurmagomedov
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Locher

Jméno Mike Tyson je v podstatě synonymem pro skandál. Boxerská legenda jich má na kontě takové množství, že vystačí na několik životů. Kromě soukromých se mu jich několik povedlo i přímo v ringu a dozajista nejznámějším je ten z roku 1997, kdy v souboji v Evanderem Holyfieldem svému soupeři ukousl část ucha.

Ani tento moment ale podle nyní dvaapadesátiletého Američana nedosáhl takové skandální úrovně jako závěr boje víkendového souboje v Las Vegas o pás šampiona UFC lehké váhy. 

"Nikdy bych si ani nepředstavil, že to skončí takto. Bylo to mnohem šílenější než mé řádění," napsal Tyson na Twitteru v reakci na vyhrocený konec, který v historii UFC nemá obdoby a bude se o něm mluvit ještě hodně dlouho.

Během pár chvil se totiž zapomnělo, že hvězda a celebrita MMA Conor McGregor leží po tvrdém škrcení poražený v ringu a Chabib Nurmagomedov si po dominantním výkonu připisuje už 27. vítězství kariéry, díky němuž obhajuje pozici šampiona lehké váhy.

Chabib Nurmagomedov škrtí Conora McGregora
zdroj: REUTERS autor: Stephen R. Sylvanie

To vše odpálil výbuch emocí 30letého Dagestánce. Ne, nebyly to emoce oslavy, ale pomsty, které v aréně naplněné 20 tisíci diváky odstartovaly chaos. Nurmagomedov se totiž místo radování pustil do týmu irského soupeře. A to doslova. Po slovní přestřelce přeskočil klec a vystartoval po Dillonu Danisovi, jenž McGregora učí jiu-jitsu.

Skandální dohra se přesunula také na tribuny mezi některé fanoušky, kteří se začali rovněž rvát. Dva členové Nurmagomedovy družiny navíc přímo v oktagonu napadli stále mátožného McGregora.

"Naprosto ztratil kontrolu nad emocemi. Bylo to děsivé vidět, kolik bojů probíhalo kolem oktagonu. Byl to velký chaos, z něhož byli fanoušci nešťastní. Spousta z nich utíkala k východu," zhodnotil Dan Hardy, bývalý bojovník UFC.

Nurmagomedov se poté vrátil do ringu a dožadoval se svého pásu, ale šéf pořádající organizace UFC Dana White to nechtěl připustit. "Když ti ho předám, rozpoutá se tu peklo," prohlásil v moment, kdy tři členy Rusova týmu odváděla policie a McGregor byl už také pryč. Měl totiž strach, že na slavícího zápasníka z Dagestánu by začaly padat různé předměty od rozzlobených diváků.

Rozhodování bude těžké, pás mu ale asi bude odebrán

Největší bitva UFC v ten moment tak končila velkým skandálem, který bude mít ale ještě dohru, což přiznal právě i White.

"Je to špatně pro naši značku, sport i pro tábory obou soupeřů. Nevím, jestli z této situace může vůbec někdo vyjít dobře. Bude zde vyšetřování i vysoké finanční postihy. Ti kluci jsou ve velkých problémech," popsal.

První následky měl výstup u Nevadské státní komise pro sport (NSCA). Zatímco McGregor od ní peníze dostal, ruský vítěz na svůj šek za vítězství musí čekat a nahlas se mluví také o tom, že Nurmagomedov o pás za výhru úplně přijde.

Poražený Conor McGregor
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Locher

"Nevidím jinou možnost, jelikož jeho chování málem odstartovalo násilí v celé aréně. Myslím, že bude na nějakou dobu suspendován, což by pravděpodobně znamenalo odebrání pásu, popsal třicetiletý Hardy, podle něhož čeká NSCA těžké rozhodování, jež může silně ovlivnit celou UFC.

"Jsem jeden z těch, kteří 18 let pracovali na tom, aby MMA dostali tam, kde teď je. A teď jsem strašně zklamaný," popsal White.

Omlouvám se, ale urážel mě

Po opadnutí emocí a po příchodu na tiskovou konferenci se za svůj čin omluvil i Nurmagomedov, jemuž okamžitě po zápase gratuloval i ruský prezident Vladimir Putin. "Chci se omluvit sportovní komisi, Nevadě i Vegas. Nebyla to moje nejlepší stránka. Nerozumím ale, proč lidé tolik mluví o mém vyskočení z klece, když vezmu to, jak se ke mně choval," řekl ruský reprezentant.

Narážel tak na chování McGregora z předzápasových trash talků. Podle Dagestánce irský sok urážel jeho otce, náboženství i zemi.

Chabib Nurmagomedov
zdroj: ČTK/AP/ autor: John Locher

McGregor byl vždy na podobné hecování mistr. Před zápasem proto donesl Nurmagomedovi whiskey, přičemž věděl, že jako muslim pít nemůže. Ještě starší je skandál, kdy v dubnu napadl s kamarády autobus právě s ruským zápasníkem, který jel v New Yorku na večer UFC 223.

Jejich duel byl tak vyhrocený od prvopočátku a oba soupeři dopředu prohlašovali, že toto je více než boj a že si ruce po utkání rozhodně nepodají.

To se i stalo, jelikož Nurmagomedov nahromaděné emoce již kontrolovat nedokázal. Pro oba bude mít tak duel jinou dohru, než asi čekali.

Zdroj
BBC, ESPN, theringer.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články