Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Synek jednoznačně ovládl SP v Lucernu, Knapková dojela třetí

Lucern - Skifař Ondřej Synek jednoznačně ovládl závěrečný závod Světového poháru ve veslování v Lucernu a připsal si druhý triumf v letošním seriálu. Úřadující olympijská šampionka Miroslava Knapková, která stejně jako Synek letos vyhrála mistrovství Evropy, obsadila po pomalejším začátku třetí místo.

Ondřej Synek
zdroj: ČTK/AP

Synek se do čela závodu dostal ještě před první polovinou trati a druhého Marcela Hackera z Německa nakonec porazil o dvě sekundy. Třetí místo obsadil Ángel Fournier Rodríguez z Kuby.

"Angličan Campbell jako vždy začal zostra, ale pak úplně odpadl, čímž mě překvapil. Já jsem si to kontroloval, i když v závěru jsem musel přidat a dát si pozor na Hackera s Rodríguezem, kteří bojovali o druhé místo," řekl Synek. Veslař pražské Dukly si tak drží v letošní sezoně neporazitelnost. Ovládl domácí závody, triumfoval ve SP i na evropském šampionátu.

"Zatím je vše dobré. Připomíná mi to rok 2010, tak uvidíme, jestli to vydrží," poukázal Synek na svou zatím nejúspěšnější sezonu, ve které se stal mistrem světa. Letos se však ještě neutkal s loňským olympijským vítězem a svým hlavním sokem posledních let Mahém Drysdalem z Nového Zélandu.

"Trochu mě to mrzí, ale zatím se představil jen na dvou závodech a druhý mu moc nevyšel. Prý má letos takovou odpočinkovou sezonu a ani neví, jestli pojede na mistrovství světa," uvedl Synek, který momentálně MS ještě neřeší. Uvědomuje si ale, že bude hlavním aspirantem na zlato. "Na to je ještě čas. Teď si týden odpočinu a pak se začneme připravovat," dodal Synek.

Knapková v první části dvoukilometrové trati ztratila na nejrychlejší a nakonec i vítěznou Kim Crowovou z Austrálie téměř čtyři sekundy. Díky výbornému finiši se ale dokázala posunout z páté pozice na třetí, jen těsně přitom prohrála boj o druhé místo s Američankou Eleanor Loganovou.

Další čtyři české posádky, které ve Švýcarsku startovaly, se představily v B-finále. Skifařka lehkých vah Daniela Nacházelová, čtyřka bez kormidelníka ve složení Matyáš Klang, Jakub Podrazil, Milan Doleček, Jan Pilc i párová čtyřka Petr Buzrla, Jakub Houska, Petr Ouředníček, Martin Basl své závěrečné jízdy vyhráli a obsadili celkově sedmé místo.

Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník byla druhá, celkově osmá.

Třetí závod Světového poháru ve veslování v Lucernu:

Muži:

Skif: 1. Synek (ČR) 6:37,40.

Skif leh. vah: 1. Fraga (Portug.) 6:53,09.

Dvojka bez korm.: 1. Murray, Bond (N. Zél.) 6:21,28.

Dvojka bez korm. leh. vah: 1. Scrimgeour, Aldred (Brit.) 6:34,58.

Dvojskif: 1. Arms, Manson (N. Zél.) 6:09,84.

Dvojskif leh. vah: 1. Delayre, Azou (Fr.) 6:13,54.

Čtyřka bez korm.: 1. USA (James, Weil, Rummel, Gennaro) 5:50,78, ...B-finále: 1. ČR (Klang, Podrazil, Pilc, Doleček) 5:55,13.

Čtyřka bez korm. leh. vah: 1. Nový Zéland (Hunter, Lassche, Taylor, Rapley) 5:53,52, ...B-finále: 2. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:02,36.

Párová čtyřka: 1. Chorvatsko (Sain, M. Sinkovič, Martin, V. Sinkovič) 5:39,63, ...B-finále: 1. ČR (Buzrla, Houska, Ouředníček, Basl) 5:49,46.

Párová čtyřka lehkých vah: 1. Německo (Moos, Peschel, Schuetzeberg, Osborne) 5:52,10. Osma: 1. USA (Silveira, James, Guregian, Hack, Ochal, Kasprzyk, Dethlefs, Peszek, korm. Vlahos) 5:22,26.

Ženy:

Skif: 1. Crowová (Austr.) 7:14,35, 2. Loganová (USA) 7:16,08, 3. Knapková (ČR) 7:16,44.

Skif leh. vah: 1. Beltrameová (Braz.) 7:34,33, ...B-finále: 1. Nacházelová (ČR) 7:49,57.

Dvojka bez korm.: 1. Loverová, Swannová (Brit.) 7:01,39.

Dvojskif: 1. Vistartaiteová, Valčiukaiteová (Lit.) 6:42,44.

Dvojskif leh. vah: 1. Milaniová, Sancassaniová (It.) 6:52,41.

Párová čtyřka: 1. Německo (Thieleová, Baerová, Richterová, Oppeltová) 6:18,97.

Čtyřka bez korm.: 1. Kanada (Blacková, Roperová, Mastracciová, Nurseová) 6:34,58.

Osma: 1. USA (Polková, Simmondsová, Reganová, Schmetterlingová, Luczaková, Lindová, Opitzová, Robbinsová, korm. Snyderová) 5:54,16.

 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články