Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Synek chce z mistrovství světa zlato

Hamilton (Nový Zéland) – V nezvyklý čas a na netradičním místě bude v neděli zahájeno mistrovství světa ve veslování. Poprvé od roku 1990, kdy se závodilo v Austrálii, se bude o cenné kovy bojovat na jižní polokouli. Nejčastěji se šampionáty konají v srpnu, nyní si museli veslaři počkat až do listopadu. Na jezero Karapiro se šampionát vrací po dvaatřiceti letech.

Na Nový Zéland odletěly jen čtyři české posádky, které splnily náročná nominační kritéria. Již před začátkem sezony měli účast jistou skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, na závěrečném závodě Světového poháru v Lucernu se k nim přidaly dvojskify - mužský ve složení David Jirka, Petr Vitásek; ženský tvoří Jitka s Lenka Antošovy.

I přesto má však české veslování vysoké medailové ambice. V sezoně ještě neporažený Synek si stanovil před odletem jasný cíl - vyhrát. "Nic jiného než zlato mi radost neudělá," řekl stříbrný medailista z olympiády v Pekingu.

Synek i jeho fanoušci věří, že se stane prvním Čechem, kterému se podaří ovládnout MS v olympijské disciplíně. Podle řady sázkových kanceláří je však hlavním favoritem domácí Mahe Drysdale, který vyhrál předešlé čtyři světové šampionáty. Novozélandská hvězda měla v sezoně zdravotní problémy, ale teď je prý připravena.

Na medaili myslí i Knapková, která se pokusí zaskočit královnu ženského skifu Jekatěrinu Karstenovou-Chodotovičovou. "Opět bude hlavní kandidátkou na zlato. Jsem zvědavá i na Emmu Twiggovou, která se připravuje doma na Zélandě od druhého Světového poháru. Určitě bych ale chtěla získat medaili," řekla Knapková, která se v dějišti MS připravuje již od konce září.

S cílem probojovat se mezi šestici nejlepších odcestovali do dějiště šampionátu i sestry Antošovy a Jirka s Vitáskem, kteří museli po příletu řešit problémy s lehce poškozenou lodí. Aktuálně by ale vše mělo být v pořádku.

"Rozdíl mezi pátým místem v A-finále a třeba druhým v C-finále je malý. Stačí jednou zaváhat a je po šancích. Když postoupíte do velkého finále, může se tam stát cokoliv," řekl Vitásek, který s Jirkou získal na letošním mistrovství Evropy bronzovou medaili.

Jitka Antošová
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články