Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Světový pohár v boulderingu přivítá Praha. Strašně rád bych doma uspěl, hlásí Ondra

Větší tlak i motivace pro všechny domácí naděje. Kompletní česká lezecká špička v čele se čtyřnásobným mistrem světa Adamem Ondrou se začátkem června představí na Světovém poháru v boulderingu v Praze na Letné, který bude první evropskou zastávkou v letošní sezoně.

Do Česka se seriál vrátí po dlouhých 14 letech především díky úspěchu loňského Evropského poháru v hlavním městě. Naposledy se SP konal v roce 2009 v Brně, kde se závodilo v lezení na obtížnost.

"Pražský závod byl loni vyhlášen nejlepším kontinentálním pohárem vůbec, bez toho by se to nepodařilo," řekl předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek. "Přípravy jsou náročné. Už přes půl roku na tom pracuje dvanáctičlenný tým, který se stále rozrůstá," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Adamu Ondrovi začíná sezona

Díky zvýšené kvótě účastnických míst pro pořadatelskou zemi může v Praze startovat šest českých mužů a stejný počet žen. Kromě Ondry, který na loňském mistrovství Evropy získal v boulderingu bronz, bude závodit i Eliška Adamovská, pátá z Mnichova.

Seznam zahraničních účastníků ještě není známý, ale pořadatelé věří, že i díky atraktivnímu prostředí bude závod kvalitně obsazený. Pro domácí fanoušky bude lákadlem i start třiatřicetiletého vicemistra světa v boulderingu z roku 2007 Martina Stráníka, který se kvůli pražskému SP vrátil do reprezentace a v nominačních závodech uspěl.

Závod začne v pátek 2. června kvalifikací obou kategorií. V sobotu se uskuteční semifinále a finále mužů, o den později vyvrcholí soutěž žen.

"Domácí prostředí pro mě znamená větší tlak i vzhledem k tomu, že boulder není moje hlavní disciplína. Zároveň mě to určitě namotivuje," řekla Adamovská, jež se na rozdíl od Ondry před závodem v Praze zúčastní akcí v Hačiodži a v Soulu.

"Strašně rád bych doma uspěl, ale bouldering je nevyzpytatelný. Navíc jsem se v posledních dvou letech SP v této disciplíně neúčastnil, takže mám horší výchozí pozici, co se nasazení týče," prohlásil Ondra. Ten se před devíti lety stal v boulderingu mistrem světa, vyhrál i loňský Evropský pohár v Praze.

"Místo na Letné je naprosto parádní, lepší reklama na náš sport nemůže být," řekl s tím, že by ho atmosféra mohla vybičovat k ještě lepšímu výkonu, ačkoli bouldering není jeho nejoblíbenější disciplínou. "Z psychického hlediska je to pro mě při obtížnosti asi trochu lehčí. V určitém momentu cesty se dostanu do stadia, kdy mě divácká kulisa uklidňuje, že je všechno v pohodě. Už ale třeba nevnímám, v jakém jazyce mi lidi fandí nebo specifické hlasy svých přátel," vysvětlil.

Ondra má pro sezonu jasné priority

"Hlavní cíl je mistrovství světa, z něhož se do Paříže kvalifikují první tři," uvedl třicetiletý Ondra. "Mistrovství je jednou za dva roky, takže je to pro mě vždycky velký cíl. Byl by to můj čtvrtý titul v obtížnosti a celkově pátý, což mě určitě láká. Pokud bych si ale měl vybrat, jestli titul v obtížnosti, nebo kvalifikace na olympiádu, tak beru to druhé," dodal.

Vzhledem k tomu, že program MS je rozložen téměř do dvou týdnů, bude podle Ondry velmi náročné se připravit a načasovat formu na celou dobu. Případnou další šanci zajistit si letenku do Paříže bude mít v říjnu na evropské kvalifikaci, nejvíce míst bude ve hře v sérii závodů na jaře příštího roku.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články