Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Strach jsem měl každý den, přiznal Tůma z party horolezců oceněných za Výstup roku

Za prvovýstup na pískovcové stěně v Jordánsku dostali od Českého horolezeckého svazu ve své kategorii pod šest tisíc metrů ocenění Výstup roku. Ze čtveřice Ondřej Beneš, Christian Fascendini, Matěj Svojtka a Ondřej Tůma se o své dojmy z týdne, který strávili v tamní poušti na 550 metrů vysoké pískovcové stěně na cestě zvané Morning Sun Street s obtížností 7C+, přišli podělit do Sportovních zpráv na ČT sport poslední dva z nich.

Adam Ondra
zdroj: ČT

Odpověď na otázku, proč si vybrali právě tohle místo, nemuseli hledat dlouho. "Je to uprostřed pouště mezi skalním městem Petra a Akabským zálivem. Pískovec jako u nás, takže i když jsme úplně v jiné zemi, tak to pro nás bylo takové domácí prostředí," vysvětlil Tůma s tím, že je to ideální pro lezení, protože tam nejsou téměř žádné srážky a příjemná teplota. "Je to známé místo a je v něm velký potenciál pro prvovýstupy," dodal.

Celá lezecká parta se poznala ve skalách. "Známe se už dlouho z lezení na českých pískovcích," vysvětlil Svojtka, jak se dali dohromady. Švýcar Fascendini se přidal také naprosto přirozenou cestou. "Objevil se v Praze na tréninkové stěně, rychle se naučil česky a skvěle zapadl do naší party," objasnil Tůma, jak se z nich stala mezinárodní skupina. "Je to švýcarský reprezentant a pohyb v horském terénu má zmáklý. Sedli jsme si s ním a ukázalo se, že to byla správná volba," dodal Svojtka.

Ten přiznal, že bez strachu to nezvládli. "Měl jsem ho každý den a je to o tom ho překonat," vysvětloval, že zažili i horké chvilky. "Jednou mě neudržel jistící háček a to pak prolétnete až k tomu poslednímu," vzpomínal na krušnou chvilku na jistícím laně. "Nakonec to odnesl jen zvrtnutý kotník, ale strach jsem měl," vzpomínal Tůma.

Je nám líto, video expirovalo.
Cena Výstup roku za prvovýstup v Jordánsku

Prvovýstup jim trval sedm dnů. "Teď už je cesta vytvořená a čeká na někoho, kdo se do ní pustí, aby jí zdolal za 24 hodin," řekl Svojtka, jak to funguje mezi horolezci a dodal, že video z jejich prvovýstupu najdou zájemci na youtube.com.

Čtveřice lezců už hledá další cíl. "Chceme vylézt už existující cestu ve francouzském Chamonix. Má obtížnost 8B a je dlouhá zhruba 450 metrů – tak to je náš cíl pro tuhle sezonu," popisoval plány Tůma s tím, že už dvakrát na téhle stěně byli a věří, že potřetí už to vyjde.

Jinak žádné další konkrétní cíle nemají. "Chceme zkrátka dál lézt a zažívat taková dobrodružství, jako jsme zažili třeba tady," vysvětloval druhý člen úspěšné čtveřice, která se často doma pohybuje v labském údolí, které je takovým centrem lezení v republice a kde se potkávají i s dalšími horolezci.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články