Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Sportovní žně. Přijdou olympijské hry, MS ve fotbale i hokeji

Praha - Sportovní fanoušci si v nadcházejícím roce 2014 užijí doslova žně. Už za měsíc odstartují zimní olympijské hry v Soči. Akce, kterou hodlá kvůli porušování lidských práv v Rusku ignorovat řada státníků, proběhne kvůli obavám z teroristických útoků pod přísnými bezpečnostními opatřeními. Květen přinese tradiční světový hokejový šampionát, tentokrát v Minsku. I tady se dají očekávat bojkoty v souvislosti s autoritářským vládnutím běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. A Brazílie bude hostit očekávané mistrovství světa ve fotbale. Chybět ale nebudou ani tradiční tenisové turnaje nebo velké cyklistické podniky.

Gabriela Soukalová na střelnici
zdroj: ČTK/AP autor: Marie Birk

Barack Obama, David Cameron, Joachim Gauck, François Hollande, Benjamin Netanjahu, Bronislaw Komorowski. Ještě zřejmě neúplný výčet státníků, kteří se nezúčastní letošních zimních olympijských her. Svůj bojkot vysvětlují soustavným porušováním lidských práv. Naopak Miloš Zeman svou cestu do Ruska tak černě nevidí.

Jisté je, že únorové hry v Soči a následné paralympijské hry, které se budou konat u Černého moře a v Západním Kavkazu, budou pod světovým drobnohledem i z obav kvůli hrozbám teroristických útoků. Ty se vystupňovaly hlavně po třech sebevražedných atentátech ve Volgogradu.

Hala v Soči
zdroj: ČTK

Očekává se monstrózní, okázalá akce, jejíž předzvěstí byla nejdelší štafeta v historii zimních her měřící 65 tisíc kilometrů. Pochodeň se dostala do vesmíru, na severní pól, vrchol Kavkazu i dno Bajkalu.

Česká televize bude z olympiády nakonec vedle všech sportovních odvětví vysílat i hokejový turnaj. Vedle stanic ČT sport a ČT2 se olympijský program objeví i na speciálním webu www.zoh.cz, který přinese další, exkluzivní sportovní přenosy z olympijského parku.

Alois Hadamczik s reprezentanty
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Kvůli problémům s porušováním lidských práv je pod palbou kritiky i Bělorusko, které letos v Minsku hostí květnový světový šampionát v ledním hokeji. Češi na něm budou chtít zlepšit reputaci z loňského mistrovství, kdy skončili už ve čtvrtfinále. Příští rok pak MS hostí Praha a Ostrava.

Pokud v Brazílii stihnou včas dostavět, přebudovat a zmodernizovat stadiony, začne v polovině června měsíc dlouhé MS ve fotbalu, kde by měla být poprvé využita technologie pro správné posouzení branky. Česká reprezentace ale nakonec v kvalifikaci úspěšná nebyla. Tuzemský fotbal si tak může spravit chuť v Evropské lize, v jejíž jarní fázi má překvapivě hned dva zástupce: Plzeň se střetne se Šachtarem Doněck, Liberec narazí na Alkmaar.

Sport
zdroj: ČT4

A pokračuje i Liga mistrů, jejíž osmifinále nabídne hned několik atraktivních soubojů. Arsenal jde na Bayern, Didier Drogba se v dresu Galatasaraye střetne se svou bývalou Chelsea a Manchester City se pokusí smést Barcelonu.

Ale rok 2014 přirozeně nebude jen o olympiádě, hokeji či fotbalu. Už v neděli se rozjede nový ročník Rallye Dakar, 12. ledna začíná ME mužů v házené (ženy až o dvanáct měsíců později), o den později evropský šampionát v krasobruslení a tenisové Australian Open. Cyklokrosové MS přivítá v únoru Nizozemsko, březen bude ve znamení halového MS v atletice, světového šampionátu v letech na lyžích v Harrachově a pravidelného tenisového turnaje v Indian Wells.

Sport
zdroj: ČT4

Květen patří již tradičně Giru a částečně také French Open. Následuje Wimbledon, chybět nebude letní Tour de France, srpnové US Open a MS v basketbalu - mužský turnaj hostí Španělsko, ženy zamíří do Turecka, proběhnou i světové šampionáty ve volejbalu. Samozřejmostí je i celoroční pokračování a nové ročníky světových pohárů a domácích i zahraničních soutěží. Rok 2014 bude nabitostí minimálně kopírovat dva roky starý plán, je tedy na co se těšit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články