Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Sport slaví 60 let na televizních obrazovkách

Praha – Česká televize si připomíná šedesátileté výročí prvního vysílání. Jeho nedílnou součástí je od samých počátků i sport v jeho všech rozličných obdobách. Prvním sportem, který se na televizních obrazovkách na startu pravidelného vysílání 1. května 1953 objevil, byla cyklistika - první etapa tehdejšího Závodu míru.

Větší roli ale pak hrály přímé přenosy. Už ten první byl, v roce 1955, ze sportu. Hokejisté Prahy tehdy porazili švédský Leksand a původně plánovaný experiment se osvědčil, i když málokdo věděl, do čeho jde. "Musíte pořád mluvit, ale jak, to nikdo neuměl říct," přibližuje začátky první sportovní komentátor ČT Vít Holubec.

I množství dalších televizních novinek se vyzkoušelo ve sportovním vysílání. Například první přímý přenos ze zahraničí, první barevný přímý přenos a prvenství měly v roce 1956 i Branky, body, vteřiny.

Od roku 2006 vysílá Česká televize i speciální sportovní program ČT sport. I po 60 letech dál plní nezastupitelnou roli pro celé sportovní hnutí u nás. "Česká televize dává největší prostor pro vysílání českého sportu. To je pro nás strašně důležité," říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články