Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Šestnáctiletý Fírúzdža krále neskolil. Carlsen si s mladým vyzyvatelem poradil

Nejlepší šachisté se v těchto dnech potkávají on-line na turnaji Magnus Carlsen Invitational. Norský šachista, jehož jméno turnaj nese, se ve čtyřech partiích střetl s šestnáctiletým Íráncem Alírezou Fírúzdžou. Na rozdíl od nedávného bleskového souboje tentokrát Carlsen nezaváhal a zvítězil.

Nor Magnus Carlsen
zdroj: REUTERS autor: Anton Vaganov

Naprosté většině sportů pauza zaviněná pandemií koronaviru nesvědčí, pro mnohé je pohromou. Na šachový sport opatření dopadla též: přerušen a odložen musel být například Turnaj kandidátů. Jeden z původních kvalifikantů navíc do souboje o to, kdo bude moci vyzvat Magnuse Carlsena v duelu o mistra světa, ani nenastoupil a nyní se hodlá s federací FIDE soudit.

Právě Carlsen v době sportovního bezčasí přišel s myšlenkou, jak velký šachový turnaj uspořádat. Nabízelo se to samo: střetnutí nejlepších hráčů v on-line prostředí. Norský šampion přizval sedm špičkových soupeřů, mezi nimiž nechybí Maxime Vachier-Lagrave či Jan Něpomňaščij, kteří se dělí o vedení ve zmíněném Turnaji kandidátů.

Velkou pozornost na sebe ale poutá teprve šestnáctiletý Alírezá Fírúzdža, který se stal druhým nejmladším šachistou historie s ELO nad 2700. Íránský hráč, jenž se z politických důvodů - především kvůli nařízení ohledně možnosti nastupovat proti soupeřům z Izraele - přestěhoval do Francie, se před několika dny postaral o senzaci, když v bleskovém souboji porazil právě Carlsena.

Ačkoliv Fírúzdža patří papírově k nejslabším hráčům (v prvním souboji, který se na Magnus Carlsen Invitational skládá ze čtyř partií na 15 minut plus případného armageddonu, podlehl Ting Li-ženovi), na jeho střetnutí s hostitelem turnaje se netrpělivě čekalo. Dokáže Fírúzdža zopakovat svůj úspěch a potvrdí se, že je z něj norský mistr světa rozhozený?

Ukázalo se, že mladý Íránec dokáže Carlsenovi způsobit problémy. V první partii to sice nepotvrdil, ve druhé ale srovnal stav poté, co norský šachista v koncovce hrubě chyboval - diváci přenosu mohli sledovat jeho naštvání poté, co neproměnil poměrně jasnou situaci na šachovnici. Stav byl rázem 1:1.

Třetí partii s bílými ale Nor s převahou ovládl, aby se v závěrečném duelu komfortně dopracoval k remíze. Fírúzdža předvedl své taktické myšlení, na to, aby opakovaně porážel krále světového šachu, ale zatím nemá. Carlsen vyhrál souboj 2,5 - 1,5 (v matematice specifického turnaje 3:0).

Ve druhém pondělním souboji porazil Američan Hikaru Nakamura nizozemského soupeře Anishe Giriho taktéž 2,5 - 1,5 (3:0). Průběžné pořadí vede Carlsen s pěti body, o bod zpět je Nakamura. V úterý však budou hrát dosud tříbodoví Fabiano Caruana, Ting Li-žen a Maxime Vachier-Lagrave.

Zdroj
ČT sport, chess24.com, CNN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články