Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šermíř Choupenitch: Příště již tu medaili přivezu

Kazaň (Rusko) – Jeho cíl byl jasný, dovézt z mistrovství světa medaili. Šermíř Alexander Choupenitch však nakonec byl spokojen i se sedmým místem. O lepší výsledek a cenný kov jej v soutěži fleretistů připravila porážka s Číňanem Ma Ťien-fej, aktuální světovou jedničkou žebříčku mezinárodní federace FIE a pozdějším stříbrným medailistou.

Alexander Choupenitch (vlevo) v souboji s Italem Andreou Baldinim
zdroj: ČTK/AP autor: Imre Foldi

"Výsledek je to úžasný a jsem se sebou spokojený. Samozřejmě v ten moment, když jsem prohrál, tak jsem nebyl, ale prohra 11:15 se světovou jedničkou je důstojná," uvedl Choupenitch.

V utkání o medaili ani jednou nevedl a nechal si soupeře utéct na 1:6 a pak i 3:9, ale podruhé za sebou na turnaji prokázal velkou mentální sílu a skvěle se do duelu vrátil. "Už zápas o nejlepších osm jsem s Francouzem (Vincentem Simonem) prohrával 2:7 a našel jsem motivaci to otočit," připomněl Choupenitch osmifinálové vítězství nad světovou šestnáctkou v poměru 15:11.

Ve čtvrtfinále už ale dvacetiletý talent proti o deset let staršímu Číňanovi obrat nedotáhl do konce. Snížil sice na 9:10, jenže od stavu 10:11 soupeř třemi body za sebou získal rozhodující náskok.

"Nechal jsem na planši vše a věřím, že příště na medaili dosáhnu," řekl Choupenitch, který byl na MS ve čtvrtfinále jako první Čech v samostatné historii země. Už na červnovém evropském šampionátu se mohl stát prvním českým medailistou po 23 letech, také ve Štrasburku ale prohrál čtvrtfinálový duel a obsadil páté místo. Z MS naposledy přivezl cenný kov v roce 1985 stříbrný kordista Jaroslav Jurka.

Choupenitch, který od listopadu žije a trénuje v Itálii, se letos rozloučil s juniorskou kategorií evropským titulem a stříbrem z mistrovství světa a už sbírá úspěchy i mezi dospělými. Na Světovém poháru v La Coruni skončil druhý a na Grand Prix v Benátkách třetí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články