Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šampionem je Carlsen. Karjakin svůj náskok neudržel

Magnus Carlsen se na kontroverzním šampionátu v Rijádu stal mistrem v bleskovém šachu. Norský šachista dokázal smazat dvoubodovou ztrátu a přeskočil v pořadí do té doby vedoucího Sergeje Karjakina. Bronz ke dřívějšímu zlatu z rapid šachu přidal Višvánáthán Ánand. Viktor Láznička obsadil 39. místo.

Magnus Carlsen
zdroj: Reuters

Carlsen v pátek dvakrát nečekaně prohrál s šachisty, kteří jsou v žebříčku daleko za ním, a v polovině turnaje byl až na dvacátém místě s dvoubodovou ztrátou. Stíhací jízdu ale začal ve velkém stylu. Vyhrál čtyři partie za sebou, a když v patnáctém kole přemohl i do té doby suverénního Karjakina, vyhoupl se do čela celkového pořadí.

Remízami ho přibrzdili jen Maxime Vachier-Lagrave a Levon Aronjan, ale už před posledním kolem měl titul v kapse. Spravil si tak chuť po zklamání z pátého místa v rapid šachu.

Šampionát proběhl v Saúdské Arábii, která neumožnila start izraelským šachistům, což vzbudilo v šachovém světě pochopitelné protesty. Ty dále přiživilo nařizování šachistkám, aby chodily zahalené. Turnaj bojkotovala jedna z předních hráček Anna Muzyčuková.

Konečné pořadí mistrovství světa v bleskovém šachu v Rijádu:

Muži: 1. Carlsen (Nor.) 16, 2. Karjakin (Rus.), 3. Ánand (Ind.) oba 14,5, 4. Wang Chao (Čína), 5. Aronjan (Arm.) oba 14, 6. Ting Li-žen (Čína) 13,5, ...39. Láznička (ČR) 12.

Ženy: 1. Dzagnidzeová (Gruz.) 16,5, 2. Guninová (Rus.) 16, 3. Ťü Wen-ťün (Čína) 14. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články