Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šachisté míří na olympiádu do Baku, cílem je první šestnáctka

Praha - Za účasti rekordního počtu 176 zemí začne ve čtvrtek v Baku 42. šachová olympiáda. Do Ázerbájdžánu míří i česká výprava s cílem vylepšit umístění z roku 2014, kdy muži i ženy skončili v norském Tromsö až ve třetí desítce. Průměrný rating řadí družstvo mužů na 18. místo, ženy jsou ještě o tři příčky níž. V Baku se až na malé výjimky sejde kompletní šachová špička v čele s norským mistrem světa Magnusem Carlsenem.

Pro české šachisty je tradičně hranicí úspěchu 16. příčka, poslední, která má vliv na finanční příspěvky pro svaz. "Potřebovali bychom ale ještě výraznější úspěch. K tomu hráči musejí podat nadstandardní výkony. Tak jako minule při výhře 3:1 nad Ruskem," řekl nehrající kapitán Vlastimil Jansa.

Hlavní postavou mužského týmu je jako obvykle David Navara, momentálně dvacátý hráč světového žebříčku, který by určitě rád zopakoval svůj výsledek z roku 2012. Tehdy v Istanbulu na druhé šachovnici nasbíral v 11 partiích 9,5 bodu a byl vůbec nejefektivnějším hráčem turnaje.

Spolu s ním do Baku míří ostřílená trojice Viktor Láznička, Zbyněk Hráček, Vlastimil Babula a jako nováček letošní mistr republiky Vojtěch Plát. Jeho nominace z 15. místa českého žebříčku je překvapením. "Uvědomuji si, že je to určité riziko, ale je to hráč s velkým potenciálem, a když mu to sedne, může se postarat o překvapení," řekl Jansa na adresu dvaadvacetiletého nováčka.

Tým žen získal výraznou posilu, když polská šachistka Joanna Woreková dostala české občanství a rázem se stala českou jedničkou. Dalšími členkami družstva jsou Olga Sikorová, Karolína Olšarová a její sestra Tereza Rodshtein.

Kdo místo Arménie?

V Baku schází jen indický exmistr světa Višvánáthán Ánand a Levon Aronjan z Arménie, neboť tato země kvůli napjatým vztahům se svým zakavkazským sousedem turnaj bojkotuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Cílem reprezentace je proniknout do první šestnáctky šachové olympiády

Podle papírových předpokladů bude mít nejsilnější tým tradičně Rusko s Vladimirem Kramnikem na první šachovnici a s průměrným ratingem 2760 bodů. Jenže Rusům se na olympiádě v poslední době příliš nedaří. Z triumfu se naposledy radovali v roce 2002 a před dvěma lety v Norsku skončili bez medaile.

Při neúčasti Arménie, která vyhrála tři z pěti posledních turnajů, budou největšími soupeři Ruska obhájci titulu z Číny a letos velmi silný tým USA s třemi hráči z elitní světové desítky. V turnaji žen se Čína pokusí přerušit ruskou sérii tří vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články