Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Rusko si už svůj trest odpykalo, říká prezident MOV Thomas Bach

Světová antidopingová agentura (WADA) nedosáhla přístupu do moskevské laboratoře, což bylo její podmínkou při zářijovém zrušení suspendace pro Ruskou antidopingovou agenturu (RUSADA). Hlasy volající po obnovení trestu pro ruský sport sílí. Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach však na Nový rok prohlásil, že "Rusko si už svůj trest odpykalo".

Thomas Bach
zdroj: ČTK/AP

Když WADA dvacátého září loňského roku zrušila suspendaci RUSADA, podmiňovala to umožněním přístupu do nechvalně proslulé moskevské laboratoře a poskytnutím údajů ze vzorků z ní. Ruská strana měla komisařům přístup poskytnout do konce roku 2018. K tomu však nedošlo, čímž se už tak hojně kritizovaná WADA dostává pod ještě větší tlak.

Četné hlasy sportovců volají po obnovení trestu pro ruské sportovce, kteří například na OH v Pchjongčchangu závodili pod neutrální vlajkou se statusem "olympijští sportovci z Ruska". "Jediné možné řešení je, že RUSADA bude znovu suspendována. Je důležité, aby WADA chránila čisté sportovce, a ne podvodníky," napsal švédský biatlonista Samuel Samuelsson.

"Pokud se tak nestane, nevidím, jakou budoucnoust může WADA vůbec mít," doplnil. Servítky si ve svém prohlášení nebral ani prezident americké antidopingové agentury Travis Tygart. "Situace, v níž se nacházíme, je jako špatný vtip. Je to zahanbující pro WADA a antidopingový systém po celém světě," uvedl Tygart.

Craig Reedie, prezident WADA: "Jsem velmi zklamán, že údaje z moskevské laboratoře nebyly předány podle domluvy ze září 2018. Pracovali jsme na tom společně s ruskými orgány, bylo to v nejlepším zájmu pro čistý sport."

Craig Reedie
zdroj: ČTK/AP

Odlišný pohled má prezident MOV Bach. Je toho názoru, že ruský sport již byl potrestán dostatečně. "V Pchjongčchangu jsme potrestali systematickou manipulaci antidopingového systému, k němuž došlo během Her v Soči," uvedl. "MOV potrestal viníky podle míry jejich zapojení. Díky suspendaci z Pchjongčchangu si Rusko již odpykalo svůj trest," uzavřel. 

Rusku nyní hrozí obnovení již zrušené suspendace, o níž by se mělo rozhodnout na zasedání WADA v jejím kanadském sídle Montrealu, k němuž dojde 14. a 15. ledna.

Zdroj
ČT sport, insidethegames.biz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články