Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nedobytná moskevská laboratoř. Rusko do ní neposkytlo přístup a hrozí mu další trest

Ruský dopingový příběh pokračuje. Světová antidopingová agentura (WADA) nezískala do silvestrovské půlnoci požadovaná data z moskevské laboratoře. Právě to přitom byla podmínka, s níž v září loňského roku zrušila suspendaci ruské antidopingové agentuře (RUSADA).

Prezident WADA Craig Reedie
zdroj: ČTK/AP autor: Valentin Flauraud

Delegace WADA získala přístup do moskevské laboratoře na konci listopadu, na předání záznamů se ale její zástupci s ruskými úřady nedohodli. Ruská strana trvala podle vyjádření WADA na tom, že vybavení delegace ke stažení dat nemá potřebné certifikáty vyhovující ruským zákonům.

Informace ze systému LIMS měly přispět k objasnění rozsahu státem podporovaného systematického dopingu v ruském sportu. Komisaři nakonec odjeli před Vánoci z Moskvy s nepořízenou a ruská strana marně slibovala nápravu.

Nepomohla ani žádost šéfa RUSADA Jurije Ganuse, aby s celou záležitostí pomohl pohnout prezident Vladimir Putin. "Žádám Vás, abyste ochránil čistý sport a jeho budoucnost, pro současné i budoucí generace sportovců," napsal ve zprávě prezidentu Putinovi.

Prezident WADA Criag Reedie přitom na podzim po zrušení suspendace prohlásil, že si je spoluprací z ruské strany "100% jistý". Rozhodnutí organizace tehdy vzbudilo velkou kritiku, a to i mezi samotnými sportovci. Biatlonista Samuel Samuelsson, který získal stříbrnou medaili na olympijských hrách v Pchjongčchangu, se na Twitteru ozval i nyní.

"Asi nikoho nepřekvapuje, že tu uzávěrku ignorovali. Je na čase, aby WADA tuhle ruskou hru zastavila," uvedl také předseda americké antidopingové agentury Travis Tygart, který patří mezi dlouhodobé kritiky fungování WADA.

WADA zrušila bezmála tříletou suspendaci Ruska v září, nyní ji může obnovit. Nezávislá komise se sejde v polovině ledna, jejím doporučením se pak bude zabývat výkonný výbor WADA.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články