Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Ruské antidopingové agentuře hrozí další trest. Ochraňte náš čistý sport, prosí její šéf Ganus prezidenta Putina

Už mají nejvyšší čas. Představitelé moskevské laboratoře zatím stále nepředali inspektorům Světové antidopingové agentury (WADA) klíčová data o prováděných testech sportovců. Šéf Ruské antidopingové agentury (RUSADA) Jurij Ganus nyní požádal o pomoc prezidenta Vladimira Putina. Pokud totiž nebudou záznamy poskytnuty do 31. prosince hrozí další suspendace.

Šéf Ruské antidopingové agentury Jurij Ganus
zdroj: ČTK/AP/ autor: Alexander Zemlianichenko

"Stojíme na okraji propasti, a proto vás žádám, abyste ochránil současnost a budoucnost našeho čistého sportu, současnou a budoucí generaci sportovců," uvedl Ganus v emotivním prohlášení směrem k ruskému prezidentovi Putinovi.

WADA zrušila podmínečně suspendaci ruské antidopingové agentury letos v září. Jednou z podmínek bylo, aby RUSADA umožnila do konce roku přístup k datům z laboratoře, jež by mohla přispět k objasnění státem řízeného dopingu v ruském sportu.

Představitelé WADA nicméně před Vánoci odjeli z Moskvy bez záznamů, neboť se na jejich předání s ruskými úřady nedohodli. Rusové totiž trvali na tom, aby vybavení inspektorů WADA mělo certifikáty vyhovující ruským zákonům, což byla podmínka, o které světová agentura údajně předtím nevěděla.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruská antidopingová agentura žádá o pomoc Putina

"Pokud RUSADA, základ ruského antidopingového programu, znovu přijde o svůj status u WADA, povede to k izolaci ruského sportu," uvedl Ganus. "Současná situace není udržitelná a vyžaduje okamžité řešení," dodal.

RUSADA byla suspendována od roku 2015 téměř tři roky kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu v ruském sportu. Na letošních ZOH v Pchjongčchangu nesměli ruští sportovci startovat pod státní vlajkou a pouze jako vybraní jednotlivci mohou závodit na vrcholných akcích ruští atleti.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články