Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Příběhy romských sportovců ukazuje brněnská výstava

Brno - Sport jako únik z chudoby, cesta k uznání druhých i vlastnímu sebevědomí. Pravidelné sportovní tréninky pomáhají dětem ze sociálně vyloučených lokalit. Mezi nejúspěšnější patří žáci ze základní školy v Želešicích, kteří cvičí capoeiru. Svým vystoupením dnes zahájili výstavu v Muzeu romské kultury, která představuje úspěchy romských sportovců z Česka a Slovenska.

"Mnohdy to nejsou úplně veselé děti. Pocházejí z brněnských vyloučených lokalit, z těch nejchudších oblastí, konkrétně z ubytoven, a potýkají se s mnoha problémy," popsal své svěřence Pavel Kučera. Ten trénuje děti z želešické speciální školy brazilskému bojovému umění capoeira.

Capoeira

Od roku 1707 byla capoeira zakázaná a tvrdě potlačovaná. Otroci ji dále praktikovali jako "bojový tanec", směs elegantních pohybů a akrobacie. Traduje se, že moderní podoba capoeiry se vyvinula v breakdance v americkém Bronxu. Capoeiristé však nepovažují tuto domněnku za pravdivou. Navzdory pohnutým historickým událostem se od roku 1972 capoeira opět stala, díky státu Brazílie, uznávaným bojovým uměním.

Zdroj: Wikipedie

"Díky capoeiře děti svým způsobem našli možnost úniku a seberealizace. Za poměrně krátkou dobu trénování jsme s dětmi dosáhli hodně velkých úspěchů," chválil své svěřence Kučera. Pro děti ze sociálně vyloučených lokalitě je podle něj nejdůležitější příležitost sportovat i následná pravidelnost. "Kdyby děti nebyly zrovna na naší internátní škole, tak by se ke sportu pravděpodobně nedostaly a nepokračovaly v něm takovým způsobem. Chyběla by pravidelnost a soustavnost. Bohužel prostředí, ve kterém vyrůstají, je k těmto věcem nemotivuje," dodal trenér.

Pokud se malým sportovcům podaří ke sportu dostat a vydržet u něj, výsledky jsou podle Kučery veskrze pozitivní. "Každý úspěch je obrovskou motivací nejen pro ně, ale i pro ostatní děti. Přijedou ze soutěže, ukazují kamarádům na ubytovně medaile, trička. Pak přicházejí další děti s tím, že by se chtěly taky zapojit a něčeho dosáhnout," uzavřel Kučera.

Je na co navazovat

Romské děti, které tvoří většinu skupiny malých capoeiristů, mají ve svém snažení na co navazovat. Romští sportovci reprezentovali Českou republiku, respektive Československo v řadě spotů – od boxu po gymnastiku. Jejich příběhy teď představuje nový výstava v Muzeu romské kultury v Brně.

"Měla jsem představu, že udělám výstavu o romských sportovcích z celého světa. Ale pak jsem zjistila, že těch sportovců je přímo v Česku tolik, že to nebude výstavní prostor ani schopný pojmout," vysvětlila kurátorka výstavy Jana Poláková.

Expozice představuje romské sportovce z Československa a České republiky od konce druhé světové války až dodnes. "Všechny příběhy jsou velmi silné. Je to otázka jednotlivců, jejich rodin, jestli byli podporovaní. Rozhodně stojí za zmínku jedna velká naděje - jedenáctiletý Patrik Kroščen, který je šestinásobný mistr Evropy a dvojnásobný mistr světa v kickboxu," uzavřela Poláková.

Svět bez hranic. Romové a sport

Výstava v Muzeu romské kultury je přístupná od 20.3. do 21.9. 2014. Otevřeno je všechny dny mimo pondělky a soboty, a to vždy od 10. do 18. hodin.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články