Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Před lety v Planici slavil titul, teď bude Sakala fandit synovi: Držím mu palce

Před lety tu vybojoval titul světového šampiona, teď bude držet palce svému synovi u televize. Od dneška do neděle se ve slovinské Planici koná mistrovství světa v letech na lyžích a Sakala bude v akci opět – tentokrát už Filip. Doplní jej Čestmír Kožíšek. Závody můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Čtyřiadvacetiletému Filipovi se nejspíš nepodaří to, co tu před čtvrt stoletím předvedl jeho otec, který na šampionát vzpomíná dodnes. "Nikdy nezapomenu na pocit, který jsem měl už po příjezdu do Planice. Takové mrazení, že by to mohla být medaile," vybavoval si Sakala triumf v roce 1994.

Lety miloval. "Strašně. Kdyby to šlo, tak bych jenom létal," přiznal s odstupem času, že jej motivovalo překonávat sám sebe. "Respekt z rychlosti, z výšky, z nárazu větru. A na mamutu je všechno dvojnásobné. Je to o maximální koncentraci. To mě vždycky bavilo. Vždycky jsem se těšil," řekl.

Zlatý závod, v němž v náročných větrných podmínkách skočil 189 a 185 metrů, absolvoval ve stresu. "Všechno tak nějak splynulo. Průběh si ale ani pamatovat nemusím, protože mi to vždycky někdo připomene nebo to někde zahlídnu."

Filip Sakala
zdroj: skoky.net

Planický můstek prošel od té doby rekonstrukcí a už se na něm létá přes 250 metrů. "Je zážitek to sledovat," uvedl Sakala. Když ale pod můstek přijel po letech poprvé v roli trenéra, nebylo to příjemné. "Pohled kouče je jiný než skokana, a když jsem to viděl z boku, tak jsem měl jako trenér hrůzu," přiznal.

Šampionát si ujít nenechá, ostatně jako všechny jiné skokanské závody. Bude se dívat doma v televizi. "Mám slovinskou, českou i polskou, a kde je přenos, tam mám skoky puštěné. Natáčím si to a dělám analýzy."

Je rád, že jeho syn dělá stejný sport jako on, ale neradí mu. Dřív to zkoušel, měl Filipa s sebou i ve Slovinsku, kde pracoval. "Znáte to, otec a syn, nefungovalo to, jak bychom si oba přáli," řekl trojnásobný medailista z mistrovství světa ve Falunu v roce 1993. Sakala mladší se tehdy vrátil domů a skokansky jde vlastní cestou. "Když mě nepožádá, tak se do toho nemíchám. Sleduju ho a držím mu palce," konstatoval Sakala.

Ten se předloni po osmi zimách vrátil trénovat do Frenštátu pod Radhoštěm. "Ve Slovinsku jsem měl smlouvu na neurčito, ale táhlo mě to domů. Máme tady v klubu okolo třiceti skokanů, deset v juniorském věku a zbytek začínající mládež," popsal situaci. "Je to na delší dobu, ale myslím, že to je dobrá cesta," konstatoval Sakala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články