Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Praha hostí velký turnaj v League of Legends. Show bude fenomenální, slibuje manažer Dyntar

Praha vítá největší esportový turnaj u nás. V O2 universu hrají české i zahraniční týmy League of Legends. Pro fanoušky je v aréně připravena i velká pohyblivá LED obrazovka pro sledování jednotlivých klání. Vítěz Prague Champs během nedělního večera vyzve na souboj celek z prestižní francouzské ligy. Týmy hrají dohromady o odměnu ve výši 200 000 korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Ladislav Dyntar láká na největší esportový turnaj v Česku

"Show bude fenomenální," prohlásil manažer soutěže Ladislav Dyntar ve Strudiu 6. "Přivezli jsme do Prahy show, která tady dosud nebyla. Dosud jsme se potkávali na festivalech v malých sálech. Tohle je mezikrokem mezi tím, co jsme zažívali, a O2 arénou," zdůraznil Dyntar.

Zápolí se v jedné z nejpopulárnějších a nejsledovanějších her na světě. V League of Legends se soutěží už od roku 2009. Soupeří v ní vždy dva pětičlenné týmy a cílem hry je zničit základní tábor druhého týmu.

Příprava osm až dvanáct hodin denně

Pražský turnaj odráží obrovský vzestup esportu. Tohle odvětví už se dávno pohybuje na profesionální bázi a točí se v něm velké peníze. "Příprava pro hráče je extrémně náročná, troufám si říct, že někdy i náročnější než pro sportovce. Ne vy smyslu fyzickém, ale v tom, co musejí během dne podstoupit," popsal Dyntar.

Každý profesionál absolvuje téměř celodenní tréninkovou dávku. "Ráno vstanou, jdou si zaběhat –⁠ fyzická příprava je extrémně důležitá, protože hráč musí být neustále fit. Na turnaji, kde hrají osm hodin v kuse, je nesmějí bolet záda, ruce, hlava. Následuje individuální trénink, potkají se s týmem, vymýšlejí strategie, pak následují přáteláky, večer zase individuální trénink a spát. Hrou tráví osm až dvanáct hodin denně," nastínil běžný den esportového profesionála Dyntar.

Jednou z klíčových schopností je při hře rychlá komunikace. "Hráči jsou často oblíbenými zaměstnanci, protože vypilovávají komunikační dovednosti, strategické dovednosti, rychlé rozhodování. Musíte rozhodovat v milisekundách. Hráč dokáže za jednu minutu udělat průměrně na dvě stě příkazů," uvedl Dyntar.

Za poslední roky se příprava esportovců hodně proměnila. Už žádná pizza a kola. "Máme mentální kouče, kouče na nutriční výživu. Mají jídelníčky, patří k tomu sportování," doplnil manažer akce.

Na vývoj esportu reagují nejen technologické doplňky. "Banky vydávají karty s tématikou League of Legends, inzerují ve hrách jako výrobci drinků nebo výrobci matrací," vysvětlil Dyntar.

Odměny za západním světem zatím zaostávají

Pražský turnaj byl otevřený všem, šanci dostali i amatérští hráči. Nechybějí ale ani české esportové hvězdy Dynamo Eclot, eSubu, Entopiq a Sinners.

Vítěz českého turnaje si zahraje s týmem z prestižní francouzské ligy o dalších sto tisíc korun. "Bonus pro nejlepšího Čecha, který bude bránit Prahu před francouzským dobyvatelem," uvedl Dyntar.

V porovnání se světem českém odměny zaostávají. A to nemálo. "Největší turnaj na světě se hraje o 40 milionů dolarů, kde vítěz bere dvě pětiny," přiblížil Dyntar, který očekává, že do ochozů si najde cestu bezmála tři tisíce fanoušků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články