Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Španělská basketbalová liga 2023/2024

Plzeň přivítá MS v paralukostřelbě, mezi favority jsou i medailisté z Tokia Drahonínský s Musilovou

V Plzni v pondělí začne sedmidenní mistrovství světa v paralukostřelbě, jehož se zúčastní 309 sportovců z 55 zemí. Jde o největší letošní "parasportovní" akci v zemi. Česko bude reprezentovat osm závodníků, z toho dvě ženy. Akce, která navazuje na úspěšné plzeňské mistrovství Evropy z roku 2018 se 106 účastníky, se připravovala tři roky. Ve hře je 78 kvalifikačních míst na paralympiádu v Paříži. Finále se uskuteční v sobotu a v neděli u katedrály v centru.

David Drahonínský
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

"Včetně realizačních týmů a doprovodu přijede do Plzně 535 lidí, kteří se stovkou členů organizačního výboru zcela zaplní tři největší plzeňské hotely. Bude to pro ně velká zkušenost, protože v šampionátu bude asi 180 vozíčkářů," řekl šéf organizačního výboru Roman Suda.

Oproti roku 2009, kdy byl šampionát v Nymburce, je to podle něj o dvě třetiny větší akce, jejíž rozpočet se blíží jednomu milionu eur (téměř 24 milionů korun), ale zhruba polovinu tvoří peníze týmů, které si hradí ubytování a stravování. Organizátorům pomáhá 70 dobrovolníků.

Paralukostřelba je podle Sudy nejvíce bezbariérovým parasportem. Pravidla jsou stejná jako ve standardní lukostřelbě, handicapovaní mají pouze asistenční pomůcky. Střílí se na 50 metrů (kladkovými luky) nebo na 70 metrů (reflexními luky) na terčovnici 1,3 krát 1,3 metru.

"Je to velmi rozšířený sport. Ve srovnání s jinými parasporty tady bude soutěžit o jednu zlatou medaili 60 až 70 osob. V jiných parasportech je to 12 až 15 závodníků," řekl. Zrakově postižení sportovci střílejí na 30 metrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Drahonínský: Hlava je nastavená perfektně, emoce a ego nechám doma

Medailisté z poslední paralympiády v Tokiu David Drahonínský a Šárka Pultar Musilová, kteří patří mezi favority, uvedli, že se připravovali velmi tvrdě. Drahonínský, držitel šesti medailí z paralympiády, prohlásil, že chce zlato.

"Střílím 23. sezonu, trénuji každý den, některý den třikrát," řekl. Cítí se po zdravotních problémech a operaci dobře připravený. "Doufám, že medaile vyjde," řekla Musilová.

Oba závodníci spolupracují s kondičními trenéry a sportovními psychology a připravovali se v Nymburce s trenérkou Ludmilou Fikarovou. "Jsme připraveni nejlépe, jak můžeme být," uvedla Musilová.

Kvalifikace jsou na programu od pondělí na tréninkových hřištích fotbalového klubu Viktoria Plzeň v Luční ulici poblíž centra.

"Jsme velmi rádi, že máme takovou plochu. Potřebujeme 90 krát 240 metrů, protože je tam 90 terčovnic vedle sebe a kvalifikace se střílí najednou a následně jdou závodníci do eliminačních bojů," uvedl Suda. Kvalifikace a eliminace jsou pro lukostřelce, finále i pro diváky.

Finálové souboje čtyř nejlepších lukostřelců v každé kategorii, smíšených týmů a párů budou probíhat po celou sobotu a celou neděli u katedrály sv. Bartoloměje, kde bude tribuna pro více než 300 lidí, kteří budou rotovat, plus velkoplošná obrazovka. Komentátor bude hlásit každý zásah. Vstup bude stát stokorunu na den.

"Finálovou střelnici na náměstí považuji za výjimečný projekt, půjde o mimořádný zážitek," uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). Dodal, že město připravuje studii na nový lukostřelecký areál v cípu Štruncových sadů vedle hlavního stadionu FC Viktoria.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články