Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Phelps chce po OH v Londýně skončit

Baltimore - Slavný americký plavec Michael Phelps je přesvědčen, že po olympijských hrách v Londýně v roce 2012 ukončí kariéru. To bude čtrnáctinásobnému olympijskému vítězi a nejlepšímu plavci historie sedmadvacet let. Nyní se Phelps soustředí na červencové mistrovství světa v Šanghaji. "Oba s mojí mámou pořád na toto téma žertujeme, že ona ještě do důchodu nejde a já chci končit už před třicítkou," uvedl. "Ale pokud ukončím kariéru v sedmadvaceti letech, bude to po dvaceti letech v bazénu. Je to dlouhá doba, při níž jsem strávil čtyři až pět hodin denně nad stále stejnou černou čárou," doplnil Phelps se zmínkou o vyznačení dráhy na dně bazénu.

S motivací však Phelps nemá problém. Ještě chce uspět na letošním MS i na OH v příštím roce. "Je ale jasné, že se blížím konci své cesty. Zatím po ní ještě kráčím vpřed správným směrem, ale už není moc času," řekl Američan. "Ještě chci něco dokázat," ujistil muž, který má na kontě sedmnáct zlatých a tři bronzové medaile z MS.

Loni ale příliš nezářil. I proto, že si dával po rekordním zisku osmi zlatých medailí v sedmi světových rekordech na olympiádě v Pekingu volnější dva roky. "Teď jsem na tom o hodně lépe než loni, ale to bude každý. Vždyť je mistrovství světa a rok před olympiádou," upozornil Phelps. "Ale ještě to není pořád ono. Já nikdy nejsem spokojený, takže to pro mě je trochu frustrující," prohlásil.

Na mistrovství světa poplave čtyři individuální závody a tři štafety. Pokud se mu bude dařit, hodlá stejný program přihlásit i na OH do Londýna. "Všechno se bude odvíjet od toho, jak mi to letos v létě půjde," řekl fenomenální plavec. "Ale věřím si, že celá příprava je naplánována dobře a já budu schopen se kvalitně připravit na vrchol kariéry," prohlásil.

Američan po fenomenálním úspěchu v Pekingu propůjčil své jméno několika produktům, a otevírá si tak dveře k životu po kariéře. Ten se totiž za rok a půl změní. "Až ukončím kariéru, tak chci pracovat více se svou nadací, chci se věnovat plaveckým školám a dětem a propagovat plavání nejen u nás v USA, ale na celém světě," má jasno. Trenérem ale prý nebude. "Neměl bych trpělivost," řekl se smíchem.

Michael Phelps
zdroj: ČTK autor: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články